Sverige kan se tillbaka på en tung mästerskapsvinster utan guld och med näst färst antal medaljer under hela 2000-talet. Foto: Grafik: SVT

Sveriges första guldlösa vinter sedan 2002

Uppdaterad
Publicerad

Sverige mäktade inte med ett enda guld under årets mästerskapsvinter. Det är första guldfria vintern sedan 2002 och näst sämsta mästerskapsvintern under hela 2000-talet. De svenska guldhoppen svajade och nådde inte hela vägen fram.

– Vi strävar givetvis efter att vara överst på prispallen, vilket också var vårt mål när säsongen drog igång. Det är en viss tomhet efter mästerskapet, då vi inte fick till det sista, säger svenska förbundskapten i längdskidåkning Rikard Grip.

Den här mästerskapsvintern – med Alpina VM i St Moritz, skidskytte-VM i Hochfilzen och längdmästerskapet i Lahtis – har inte infriat de högt ställda förväntningarna i Sverige. De svenska VM-åkarna har endast skramlat ihop sex medaljer under vinterns 34 mästerskapstävlingar.

Frida Hansdotter inledde med att knipa ett brons i slalom och ett i lag tillsammans med Maria Pietilä-Holmner, André Myhrer och Mattias Hargin, medan Charlotte Kalla har tagit ett brons och ett silver individuellt i 15 kilometer skiathlon respektive 10 kilometer klassiskt, samt ett silver i stafett tillsammans med Stina Nilsson, Ebba Andersson och Anna Haag.

”Högre förhoppningar på herrlaget”

Svenska herrlaget i längdskidor knep i lördags också ett brons i stafetten. Annars var det inte mycket att hurra över. Marcus Hellner var närmst med en sjundeplats i skiathlonen, men utöver det var inte herråkarna i närheten av fler medaljer.

– Det är klart att vi hade högre förhoppningar på svenska herrlaget och det hade åkarna också, men det är svårt att ta medaljer i mästerskap. Det är mycket som ska klaffa. I tidigare mästerskap har mycket fungerat bra med formtoppning och vallning. Det kanske jämnade ut sig nu, säger SVT-experten Mathias Fredriksson.

”Inte haft turen med oss”

Rikard Grip anser att det har varit små marginaler till pallen för många svenskar i Lahti. Stina Nilsson föll i den inledande sprintsemifinalen, medan Hanna Falk var en plats från pallen i samma tävling.

– Vi har en del individer som gör bra prestationer, men totalt sätt som lag hade jag gärna sett att vi hade haft lite fler medaljer, om vi ska vara riktigt nöjda. Det har varit små marginaler och tyvärr har vi inte haft turen med oss.

Förbundskaptenen är samtidigt nöjd med ett par åkares prestationer och berömmer främst Charlotte Kalla, som lyckades toppa formen till mästerskapet efter en tung vinter.

– Jag tycker att Charlotte Kalla gör det fantastiskt, samtidigt som Anna Haag presterar på topp och Hanna Falk levererar på samma nivå som tidigare under säsongen. Charlotte betyder väldigt mycket för laget och för svensk skidåkning, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.