Niklas Edin (bilden) och hans curlingherrar förlorade EM-finalen mot Skottland med 5-9. Foto: SVT

Sviten bruten – lag Edin föll i finalen

Uppdaterad
Publicerad

Lag Edin gick obesegrade genom fram till finalen.

Då blev det förlust.

Skottland vann med 9-5 och bröt svenskarnas svit på fyra raka EM-guld.

Lag Edin kom till EM-finalen obesegrade med tio raka segrar och gott självförtroende.

Men Skottland, som besegrades av Sverige med 8-2 i grundserien, bjöd på starkt motstånd. Efter fyra omgångar ledde lag Edin med 4-2, men då började problemen hopa sig.

Isen i Tallinn var lite smetig och ställde till det för bägge lagen, och en miss av skipper Niklas Edin i den sjätte omgången gjorde att Skottland kunde kvittera.

”Förlorade mot ett bättre lag”

Därefter kopplade skottarna greppet om matchen.

När den tionde omgången drog i gång var Sverige i underläge med 6-5 och efter en briljant avslutning från skottarnas sida slutade matchen 9-5, deras första EM-guld.

– Jag är så stolt över laget. Vi har jobbat så hårt. Det här var pricken över i:et, säger skotska kaptenen Bruce Mouat.

Sverige har vunnit EM-guld de fyra senaste åren. Den sviten spricker nu.

Lagen möttes tidigare under dagen i den sista grundspelsomgången. Sverige vann med 8-2 utan Niklas Edin som vilade på grund av ryggproblem.

– Vi spelade en bra match, men de var också bra. Det kokades ner till sista omgången, men jag är inte speciellt besviken då våra motståndare var riktigt bra. Vi förlorade mot ett bättre lag i dag. För eller senare ska någon slå oss, säger Niklas Edin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.