Foto: TT Nyhetsbyrån

Trots den hävda avstängningen – inga världscuptävlingar i Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Igår kom beskedet att den ryska antidopningsbyrån Rusada välkomnas tillbaka av den internationella antidopningsbyrån Wada. Trots det blir det inga tävlingar i Ryssland i längdskidornas världscup i vinter.

– Det kommer inte att bli några förändringar i längdskidornas världscupkalender. Det ryska förbundet måste gå igenom den vanliga ansökningsprocessen, skriver det internationella skidförbundet, Fis, generalsekreterare Sarah Lewis i ett meddelande till SVT Sport.

Det var i november 2015 som Rusada uteslöts från Wada och den senaste världscuptävlingen i Ryssland gick i Rybinsk i januari 2015.

Nu är Rusada alltså tillbaka som en del av Wada.

– Fis respekterar Wadas beslut, skriver Lewis.

”Ändrar ingenting”

De bekräftar också att tre ryska längdskidåkare (Julia Ivanova, Julia Tjekaleva och Anastasia Dotsenko) fortfarande är avstängda. Resten får tävla. Det enligt Cas beslut från den 1 februari i år.

Detsamma gäller i skidskytte-kalendern där inga tävlingar kommer att hållas i Ryssland inom de närmaste två åren.

– Kalendern är satt, bekräftar Olle Dahlin, ordförande för det Internationella skidskytteförbunet, för SVT Sport.

– För oss ändrar beslutet inget mer än att det är ett steg av många som krävs för att de åter ska bli fullvärdiga medlemmar, fortsätter han.

Den ryska dopningsskandalen

Den utbredda ryska dopningshärvan blev först känd inom friidrotten 2014. Internationella antidopningsbyrån Wada startade en oberoende utredning ledd av juristen Richard McLaren.

McLarens rapport släpptes i två delar 2016. Den första, släppt i juli, visade hur rysk dopning hade beordrats och möjliggjorts av den ryska regeringen under OS 2012, friidrotts-VM 2013, OS 2014 och sim-VM 2015. Rapporten ledde till att Wada stängde av Rysslands antidopningsbyrå Rusada och dopningslaboratoriet i Moskva.

Internationella friidrottsförbundet stängde av ryska friidrottare från internationellt tävlande i november 2015 och den avstängningen kvarstår.

Röster höjdes för rysk uteslutning inför sommar-OS i Rio men IOK valde en annan linje och överlät i stället till varje idrott att ta beslut. 271 ryska idrottare fick till slut vara med, dock inga friidrottare.

Den andra delen av McLarens rapport kom i december 2016 och visade hur tusentals ryska idrottare i 30 olika sporter var inblandade i eller gynnades av den ryska mörkläggningen.

Ryssland fick inte vara med i vinter-OS i Pyeongchang 2018, däremot fick 168 ryska aktiva delta under neutral flagg. Efter OS hävde Internationella olympiska kommittén avstängningen av Ryssland eftersom enbart två av de 168 ryska deltagarna åkt fast för dopning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.