Foto: TT Nyhetsbyrån

Utredning om astmamedicin klar i Norge

Uppdaterad
Publicerad

Utredningen om norska skidåkares medicinanvändning är klar och på torsdag presenteras resultatet. ”Vi har jobbat hårt med detta,” säger svenska professorn Kjell Larsson till SVT Sport.

Redan innan Therese Johaug åkte fast för dopning, efter att ha fått en läppsalva från landslagsläkaren, var medicinanvändningen i det norska skidlandslaget omstridd.

Framför allt när det gällde astmamedicin. Därför startades en utredning i september, som nu är klar och ska läggas fram på torsdag.

– Vi fick i uppdrag av norska skidförbundet att se igenom medicineringen av norska skidåkare, säger svenska professorn Kjell Larsson, som arbetar vid enheten för lungor och luftvägar vid Karolinska Institutet.

Han är en av utredarna, medicinska experter från de nordiska länderna, som ska berätta om sin syn på medicinanvändning och rutiner bland de norska skidstjärnorna.

Norrmännen sägs ha använt astmamediciner på friska åkare, i förebyggande syfte, vilket väckt skarp kritik. Och Martin Johnsrud Sundby har varit avstängd två månader för att ha använt en astmamedicin han inte haft dispens för.

– Vi har jobbat hårt med detta hela hösten så det är ganska omfattande, säger Kjell Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.