Foto: SVT kollage

Det visste du inte om skid-VM

Publicerad

Svar på de vanligaste tittarfrågorna inför skid-VM.

Hur fungerar startpipen i början? Varför börjar alla olika? Får man starta när man vill? När går tiden igång?
Man har möjlighet att starta inom de fem pip som ljuder. Tiden börjar räknas från att åkarens chip som sitter runt fotleden passerar en sensor.

I sprint, där det är 15sek startmellanrum, kan det vara fördel att starta på det första pipet, då känns avståndet mindre till den som startade före, och man kanske blir extra taggad att köra extra fort för att komma ikapp! Psykologiskt spel.

Vad är det för skidor de kör på?
Ja, de kör på klassiska respektive skejtskidor. Av olika märken. De klassiska skidorna är något längre och mjukare än skejtskidorna, det för att fästzonen skall ”orkas” tryckas ner i snön för att få fäste. I fästzonen vallar man man kletig burk- eller klistervalla som skall greppa i snön. Framför respektive bakom denna zon är skidorna vallade med glidvalla, så de skall glida bra. Skejtskidorna har enbart en enda lång glidyta som vallas med glidvalla.

Hur stor roll spelar vallan egentligen?

Vad krävs för att kvalificera sig till VM?
Till skillnad från vid ett OS, där SOK sätter upp kvalregler, så sätter skidförbundet och landslagsledning upp sina kriterier. Eller iallafall markerar vilka tävlingar under säsongen som kommer vara viktiga uttagningstävlingar. Och så gör de en helhetsbedömning utifrån det vem som kvalar in.

Hur kissar man under en femmil?

Hur långa är stavarna i klassiskt respektive fristil?
Skejt: upp till hakan/munnen ungefär eller kroppslängd x 0,91

Klassiskt: upp till armhålan cirka, men enligt regler från FIS får de högst vara 83% av kroppslängden. Detta för att man ej ska kunna välja att staka sig runt en klassisk bana med för långa stavar (man vill gärna ha något längre stavar vid enbart stakning), alltså man vill bevara den klassiska stilen/skidåkningen.

Kroppslängd x 0,83 = din tillåtna stavlängd

Kan man bygga en stav som håller?

Vad skriver åkarna på glasskivan?
Det är en del av anti-dopningskampanjen ”Clean as snow”. Skivan är gjort av plexiglas och åkarna signerar den inför varje tävling. Det är arrangören som avgör vad som händer med skivan. Något år har arrangören för världscuptävlingarna i Falun valt att ge väggen till SVT, som har lottat ut den bland tittarna.

Vad är grejen med glasskivan?

Backhoppning:

Vad är skillnaden på HS (Hillsize) och K-punkt i en hoppbacke?
Skillnaden på K-punkt och HS är lutningen. K-punkten ligger på 34,5 grader och HS på 30,2 grader i storabacken på VM hoppar man längre än HS är risken att landningen blir för tung för hopparen.

Hur avgörande är vinden och vindriktningen för backhopparna?
Vindriktningen har en stor inverkan. Motvind är helt klart att föredra även om vindsytemet med plus poäng för bakvind och minus poäng för motvind används.

Vad krävs för att få maximala 20 poäng av domarna?
För att få maximala 20p behövs ett långt hopp med perfekt flygning med ingen rörelse i skidor eller armar och en perfekt och stabil telemarks landning.

Vad är nordisk kombination?

Hur stor är skillnaden på hoppningen i nordisk kombination och specialbacke?
Skillnaden mellan hoppningen i nordisk kombination och special backe är att nordisk kombination hopparna har lite högre fart på hoppet.

Detta behöver dom för att dom inte är riktigt lika extrema i sin teknik och lite tyngre på grund av att dom har mer muskelmassa på överkroppen som längdåkare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer