Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Luftfuktighet Foto: SVT

Varför känns värmen varmare senare under sommaren?

Uppdaterad
Publicerad

Vissa upplever nog att värmen under försommaren är behagligare än värmen under sensommaren. Den senare värmen kan ofta ”kännas” varmare och mer tryckande. Men vad beror det på? Det korta svaret är luftfuktigheten.

Torr och fuktig luft
Men vi tar det lite mer i detalj… Låt oss säga att temperaturen en klassisk svensk sommardag är 25 grader. 25 grader är alltid 25 grader, men att värmen ändå kan kännas väldigt olika trots att det är samma temperatur beror på luftfuktigheten. Fuktig luft känns ofta varmare och mer tryckande än torr luft.

När luften är torr, som den ofta är under våren och försommaren (april-juni), avdunstar svett ganska lätt från våra kroppar vilket skapar en kylande effekt. Senare under sommaren, i exempelvis juli eller augusti är luften fuktigare. När luften är fuktig får svetten svårt att avdunsta och börjar rinna istället. Då hämmas även den kylande effekten som avdunstningen har. Vi upplever då att det är varmare än det i själva verket är.

Kan liknas vid en bastu
Ett bra exempel är just ”bastuexemplet”. Går vi in i en bastu där det är kanske 70-80 grader varmt upplever vi förstås att det är mycket varmt. Men så fort man slänger på vatten på stenarna i bastuaggregatet övergår det snabbt i vattenånga – och då tar det inte lång tid innan värmen blir ännu mer påtaglig och tryckande.

Vissa upplever det tvärtom
Det finns självfallet flera aspekter av hur vi upplever värme olika tider på året. Ibland kan värmen i början på säsongen upplevas intensivare än senare, men det handlar i så fall om att man inte vant sig vid värmen ännu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tema sommar

Mer i ämnet