Samma temperatur kan upplevas olika vid torr respektive fuktig luft. Foto: SVT Design/Leif Sandberg

Varför känns värmen varmare senare under sommaren?

Publicerad

De senaste dagarna har det varit ovanligt varmt för att vara så tidigt på säsongen. Temperaturer mellan 25-30 grader förekommer visserligen ganska ofta i maj, men sällan över så stora områden som i år. Vissa upplever nog att värmen tidigt på sommarsäsongen är behagligare än värmen som kommer i exempelvis juli eller augusti. Den senare värmen kan ofta ”kännas” varmare. Vad beror det på?

Torr och fuktig luft
Låt oss säga att temperaturen en typisk högsommardag når upp i 27 grader. Oavsett om det är 27 grader varmt så tidigt som i april och maj eller i juli och augusti är det ändå samma temperatur. På samma sätt är 27 grader i Sverige lika varmt som 27 grader vid Medelhavet. Att det ändå kan kännas väldigt olika trots att det är samma temperatur beror på luftfuktigheten. Är luften fuktig känns det som att luften är varmare och när den är torr uteblir effekten.

När luften är torr, som den ofta är under våren och försommaren (april-juni), avdunstar svett ganska lätt från våra kroppar vilket skapar en kylande effekt. Senare under sommaren, i exempelvis juli eller augusti är luften fuktigare. När luften är fuktig får svetten svårt att avdunsta och börjar rinna istället. Då hämmas även den kylande effekten som avdunstningen har. Vi upplever då att det är varmare än det i själva verket är.

Kan liknas vid en bastu
Ett bra exempel är just ”bastuexemplet”. Går vi in i en bastu där det är kanske 70-80 grader varmt upplever vi förstås att det är mycket varmt. Men så fort man slänger på vatten på stenarna i bastuaggregatet övergår det snabbt i vattenånga – och då tar det inte lång tid innan värmen blir ännu mer påtaglig och tryckande.

Vissa upplever det tvärtom
Det finns självfallet flera aspekter av hur vi upplever värme olika tider på året. Ibland kan värmen i början på säsongen upplevas intensivare än senare, men det handlar i så fall om att man inte vant sig vid värmen ännu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tema sommar

Mer i ämnet