Grundvattennivåernas avvikelse från det normala i juli för små respektive stora magasin. Källa: SGU (Sveriges geologiska undersökning). Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Fortsatt allvarligt läge

Det är fortsatt allvarligt låga grundvattennivåer i stora delar av landet, i synnerhet i Götaland, Svealand och sydligaste Norrland. Stora magasin är värst drabbade och nivåerna ligger långt under normalt för årstiden. Det ostadiga vädret till trots, har nivåerna generellt sjunkit den senaste tiden. Däremot i norra Norrland är dock grundvattennivåerna nära eller över de normala. 

Små magasin längs Västkusten, i Skåne och delar av Blekinge hör dock till undantagen och det har skett en ökning eller åtminstone inte en minskning. De små magasinen är heller inte lika hårt drabbade som de stora och det ser positivt ut i västra Götaland och norra Norrland. Mer regn kan komma att förbättre läget, men växter, träd och buskar tar upp det mesta av regnet och en markant förändring av läget kan först äga rum till hösten.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Torkan 2017

Mer i ämnet