Nyköping Foto: Peter ErikssonVisa alla (4)
Visa alla (4)

Må bättre efter regnet!

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt luktar det gott när det just har regnat

Det låter lite paradoxalt men man mår bättre efter regnet. I atmosfären finns positivt och negativt laddade partiklar som kallas joner. I samband med regn kommer ett överskott av positivt laddade joner att förändras till ett överskott av negativa joner.
Samma fenomen finns också vid vattenfall, havet, skogar, stränder eller i fjällen där det finns gott om vattenånga i luften. T. ex. luften kring vattenfall kan innehålla tiotusentals negativa joner per kubikcentimeter. Här kan man känna samma dofter som efter ett regn. Många människor trivs bra i dessa fuktigare miljöer.

Negativa joner hjälper kroppen att öka serotoninhalten som i sin tur gör att vi blir gladare. T.ex. före åskvädret kan luften innehålla höga halter av positiva joner som ger obehagliga känslor hos många (trötthet, huvudverk/migrän), men efter åsk- och regnskurar är det överskott på negativa joner och man mår bättre.

Samtidigt luktar det gott ofta efter regnet eller regnskurar. Anledningen till detta är att varje regndroppe splittras i en massa mindre droppar som för med sig doften från jorden och växter.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tema sommar

Mer i ämnet