Kolla vädret idag – sök på din ort

Väder i t.ex. Malmö, Umeå eller Paris – timme för timme och tiodagarsprognoser.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Skralt semesterväder

Uppdaterad
Publicerad

Junivädrets brist på sol och värme och alltför generösa dos av regn i stora delar av landet gjorde nog att många känt sig snuvade på en av sommarmånaderna. Inledningen bjöd på kyliga dagar med inslag av snö ända ner till norra Dalarna, och det blev bara två högsommarvarma dagar på hela månaden.

Kallare junimånader på senare år upplevde vi både 2009 och 2010, men årets juni blir lite kallare än så och hamnar i stil med juni 2004. Även om det kanske inte känns så just nu, är årets kyliga juni alltså trots allt inte unik.

Regnen har avlöst varandra och redan efter 18 dygn stod det klart att Stockholm med dittills 116 mm slagit nytt junirekord. Det är minst sagt imponerande, inte minst med tanke på mätseriens längd. Mätningarna inleddes i huvudstaden redan 1786 och det tidigare junirekordet löd på 113 mm från 1956.

Tema månadskrönikor

Hela landet fick lägre medeltemperatur än normalt i juni, mestadels 1-2 grader under. Nja, det är inte helt sant, för längs ostkusten fick en handfull platser exakt normal junitemperatur eller någon tiondel däröver till och med. Störst positiv avvikelse noterade Utklippan utanför Blekinges kust med 0,4 grader över det normala. Årets juni kan liknas vid den 2004, så man behöver alltså inte backa speciellt långt för att hitta en snarlik bedrövelse. Om det nu är någon tröst? I absoluta tal hade Tarfala i norra Lapplandsfjällen kallast i juni med en medeltemperatur på 2,3 grader, medan Malmö, Lund, Karlskrona-Söderstjärna och Ölands norra udde samtliga hade varmast med 14,2 grader.

Till vänster månadens medeltemperatur jämfört med referensperioden 1961-1990 (och de stationer som fick störst/minst över/underskott). Till höger månadens högsta och lägsta temperatur. Foto: SVT

Större delen av landet har fått mer regn (och snö) än normalt under månaden. Undantaget är ett område i södra Lapplandsfjällen och nordligaste Jämtlandsfjällen där det fallit mindre nederbörd än en normal junimånad. Mest jämfört med normalt fick inre och nordöstra Götaland, östra Svealand samt nordöstra Norrland. Lokalt har det även slagits några nya regnrekord. För långa mätserier med start på 1800-talet eller tidigare gäller det:

Svenska högarna (startår 1880) 98 mm mot tidigare 81 mm från 1994,

Stockholm (1786) 158 mm mot tidigare 113 mm från 1956,

Uppsala (1836) 127 mm mot tidigare 118 mm från 1997,

och Skara (1860) 199 mm mot tidigare 176 mm 1912.

Till vänster månadens nederbördsmängder i procent jämfört med referensperioden 1961-1990. Till höger månadens högsta och lägsta nederbördsmängd, både i procent och millimeter räknat. Foto: SVT

Solen har till stor del lyst med sin frånvara under juni. Hela landet har haft färre soltimmar än normalt, och lokalt kanske till och med rekordlite. Preliminära siffror ger nämligen att Luleå bara skrapat ihop 205 timmar sol mot det tidigare rekordet för få soltimmar på 206 timmar från 1981. Luleå har mätt solskenstid sedan 1957 och har normalt 315 timmar sol i juni. I Visby blev antalet soltimmar preliminärt exakt normalt, 308 timmar.

Junisnö

Månaden inleddes med rejäl kalluft och ostadigt väder. Visst händer det att det snöar utanför fjällkedjan i juni, men långtifrån varje år. Den 1 föll snön i bland annat södra Lappland. Ransaren i sydligaste Lapplandsfjällen noterade den största officiella snödjupsökningen på ett dygn med 5 cm fram till morgonen den 1. Den 2 rapporterade Storlien-Storvallen i Jämtlandsfjällen 2 cm djup snö och även så långt söderut som i norra Dalarna la sig snön. Officiellt hade Gördalen mest med 1 cm den 3. Den mätningen blev också den enda snödjupsmätning i Svealand i juni.

Snöskottning i Lönnberg utanför Storuman i södra Lappland den 1 juni. Foto: Leif Henningsson, SVT

Störst snödjup i landet i juni härrör dock från resterna av vinterns snötäcke i Katterjåkk i nordligaste lapplandsfjällen. Där låg snön 55 cm djup såväl den 1 som den 2. Den 7 och framåt har ingen officiell station uppmätt snödjup i landet, men på bilder över Lapplandsfjällen från slutet av månaden ser man att det är en hel del snölegor kvar.

Katterjåkk i Lapplandsfjällen den 26 juni, långtifrån sommar än. Våren anlände först en bit in i juni och två tredjedelar in i månaden har den meteorologiska sommaren ännu ej anlänt till större delen av Lappland och Jämtlandsfjällen. Foto: SVT Oddasat

Det var också blåsigt i delar av landet under junis inledande dagar. Mycket hårda vindbyar rapporterades från Rynge i sydligaste Skåne, 22 m/s den 1, och från Adelsö i Mälaren, 21 m/s den 2.

Kyligt

I Tarfala i norra Lapplandsfjällen sjönk kvicksilvret till (eller rättare sagt visade siffrorna på skärmen) 8,4 minusgrader natten till den 1. Så låg junitemperatur har inte uppmätts i landet sedan Tarfala noterade 8,7 minusgrader den 4 juni 1997. I jämtländska Östersund-Frösön nådde temperaturen samma natt 0,2 minusgrader, vilket är kallast i juni för deras del sedan 1962.

Utöver snö och kyla var det även regn i massor. Den 2 föll över 30 mm i ett stråk från östra Svealand upp mot Jämtland samt på gränsen mellan Västerbotten och Norrbotten. Allra mest fick Höglekardalen i Ovikjsfjällen i Jämtland med 55 mm, följt av följande stationer som fick mer än 40 mm:

Älvkarleby i Norduppland 48 mm,

Koler i södra Norrbotten 46 mm,

Holmfors i Västerbotten 44 mm,

Kusmark i norra Västerbotten 44 mm,

Sänningstjärn i nordligaste Hälsingland 43 mm,

Ulvsjön i sydligaste Medelpad 43 mm

och Film i Norduppland 41 mm.

Stockholm Marathon avgjordes den 2 juni i regn, blåst och 5-gradig ”värme”. Foto: Göran Lidén, SVT

Just den 2 avgjordes också Stockholm Marathon i bedrövligt löparväder. Det blev inte varmare än 6,6 grader den dagen, vilket är den lägsta maxtemperaturen en junidag i huvudstaden sedan 1928.

Några hade tur med fint väder på studentdagen trots den ostadiga inledningen på juni. Andra, som här i Malmö den 8 juni, hade inte samma tur... Foto: Linda Ekström, SVT

Något stabilare

Efter ett par väderintensiva dagar blev vädret något stabilare och lugnare igen. Allt regn ledde till höga flöden i Vindelälven, först i de övre delarna den 7-8, varefter de höga flödesnivåerna försköts nedströms dag för dag för att därefter sjunka igen. Lokalt förekom regn- och åskskurar, varav en träffade mätplatsen Valla i inre Södermanland med 49 mm den 13.

Översvämning i Falun den 13 juni. Foto: SVT Gävledala

Något stabilare väder gjorde att våren en bit in i juni kunde anlända till de kvarvarande delarna av fjällkedjan. Sommarens ankomst var dock avlägsen, men det blev under mitten och slutet av juni trots allt blivit sommar i en allt större del av mellersta och norra Norrland. Vid månadsskiftet juni–juli är det dock fortsatt delar av Jämtlands- och Lapplandsfjällen samt inre Lappland som fortsatt inte fått meteorologisk sommar.

Efter tillfälligt stabilare väder följde fler regn- och skurområden. Som mest föll det 47 mm i Godegård i nordvästra Östergötland och 41 mm i Hjortkvarn i sydöstra Närke den 16 och 46 mm i Backe i nordvästra Ångermanland den 20.

Strålande vackert sommarväder någonstans i Värmland den 21 juni. Foto: SVT Värmlandsnytt

Delvis solig midsommar

Lagom inför midsommar blev vädret åter lite varmare och stabilare. Månadens första högsommardag inträffade dagen för midsommaraftonen, och det vara bara i Göteborg som temperaturen nådde 25-gradersstrecket, 25,1 grader för att vara exakt.

Midsommarafton firades i 23-gradig värme i Bergsjön i Göteborg den 22 juni. Foto: SVT

Själva midsommaraftonen avnjöts sedan i sol på många håll i landet och som varmast i Göteborg med 23,5 grader. Solen böts efterhand ut mot regn från sydväst i Götaland. Det var ett av flera regn som från sydväst skulle sätta en regnig punkt på en regnig månad.

På midsommardagen hade regnet etablerat sig över södra Sverige, medan det var växlande molnighet i norr. Kvikkjokk-Årrenjarka i norra Lapplandsfjällen noterade varmast i landet den dagen med 22,6 grader.

Flera kraftiga regn avslutade

Midsommarregnet drog alltså upp över landet och följdes av ett kraftigare och mer omfattande regn som den 24–26 slog till mot södra Sverige. Efter blixtnedslag över Peace&Love-festivalens campingområde i Borlänge den 26 fick minst 19 personer föras till sjukhus, dock blev ingen allvarligt skadad. Som mest gav hela det regnet 74 mm i småländska Målilla. Fördelat på de officiella nederbördsdygnen (från morgon till morgon) föll det över 40 mm på dessa platser:

Sandhem i östra Västergötland 53 mm den 24,

Målilla 51 mm den 24,

Mullsjö i ostligaste Västergötland 43 mm den 24

och Skövde i inre Västergötland 42 mm den 25.

Det regnade mycket i bland annat Stockholm den 25 juni. Foto: Mikael Eriksson, SVT

Ännu ett massivt regn drog den 29-30 in från sydväst och norrut upp över Norrlandskusten, men det regnet gav ”bara” omkring 30 mm som mest. Även om det kan bli lite stabilare i början av juli finns inget omslag till stabilt väder och värmebölja i sikte. Så rådet till alla soldyrkare får bli: Håll ut, för att en hel sommar passerar utan en enda stabil och varm period är ovanligt.

Varmaste junidagen, men långtifrån majvärmen

Efter det sista av alla juniregnen värmde solen gott i främst östra Götaland under junis allra sista dag. Det blev till slut 26,0 grader varmt vid Ölands norra udde. Det blev månadens högsta temperatur. Det fattades dock flera grader till årets hittills högsta temperatur som fortsatt är 29,8 grader i värmländska Arvika och Falun-Lugnet i Dalarna den 25 maj.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tema månadskrönikor

Mer i ämnet