Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Aprilvädret 2023

”April 2023: Mycket sol och torka innan bakslaget”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

April är ju känd för att bjuda på lite av varje, och så blev det även i år. Soligt och torrt väder dominerade, men slutet blev ett rejält bakslag.

Per Stenborg

meteorolog

Vårvärmen var i skralaste laget enligt många, och aprilbetyget sänktes nog ytterligare när månaden avslutades med bakslag.

Till vänster månadens medeltemperatur jämfört med referensperioden 1991–2020 och till höger månadens nederbördsmängd i procent jämfört med samma period. Källor: SMHI och StormGeo. Foto: SVT

Vädret i april i år var mycket skiftande och i denna artikel tar jag upp en del av allt som hänt under månaden. För att få ett helhetsgrepp om allt behöver man även ta del av min sammanfattande aprilväderartikel.

Kall och övervägande torr inledning

De inledande aprildygnen bjöd på osedvanligt kalla nätter. Lokala aprilrekord sattes, dock inte för någon minst 50-årig mätserie. Men exempelvis noterade Film, Uppland, med mätningar sedan 1982, nytt aprilrekord med 14,8 minusgrader den 1 mot tidigare 13,8 minusgrader den 10 april 1985. Samma natt hade Uppsala, Uppland 9,8 minusgrader, vilket är kallast där i april sedan 1966.

Snödjupet på morgonen den 6 april 2023, innan vårens snösmältning tog fart. Källa: SMHI. Foto: SVT

Övervägande torrt också, men i stilla veckan svepte ett mindre snöfall in från sydost. Det berörde Götaland och Svealand under dymmelonsdagen den 5 och skärtorsdagen den 6, och en del snö drog även vidare norrut den 6 över främst Ångermanland för att till långfredagen den 7 nå Lappland.

Mycket sol och långsamt varmare över påsk

Påskhelgen inleddes med mycket moln i sydost och ett bortdragande snöfall i norra Norrland. Därefter tog solen över alltmer, och det blev till stora delar en solig och torr påsk. Påskhelgen avslutades på annandagen den 10 med tätnande moln västerifrån, följt av regn och snö. Det blev inledningen på några ostadigare dagar.

Satellitbild från påskdagen den 9 april 2023. Foto: SVT

Mest solskenstid under påskhelgen den 7–10 fick Luleå, Norrbotten med 46 timmar. Ingen plats i landet fick mer än 10 mm nederbörd över påsk, och de flesta av oss fick ingenting alls. Nätterna var kyliga, som lägst 13,9 minusgrader i Nikkaluokta, Lappland på annandag påsk den 10. Dagtid värmde dock vårsolen, och på påskafton den 8 noterades årets dittills högsta temperatur på 17,0 grader i Kristianstad, Skåne.

Första 20-gradersdagen

Med start på annandagen följde några ostadiga dagar, där tyngdpunkten låg i västra Svealand och södra Norrland. Årets åskrikaste dag så här långt inträffade den 12 med 58 blixtregistreringar, de flesta i Dalarna. Totalt för hela april registrerades 111 blixtar.

Årets första 20-gradersdag de senaste sju åren och vilken mätstation som toppade temperaturlistan just den dagen. Källa: StormGeo. Foto: SVT

Den 15–21 följde mycket sol och mest uppehåll, och dagstemperaturen blev allt högre dag för dag. Årshögstanoteringen reviderades dagligen den 19–22. Årets första 20-gradersdag inträffade den 21 och varmast fick Avesta, Dalarna med 21,5 grader den 22. Det är vanligt att årets första 20-gradersdag inträffar i mitten av april, så kanske aningens sent i år alltså.

Stort vårkliv och lokal sommar

Den meteorologiska våren tog stora kliv norrut under aprils början och mitt. Ytterligare kliv togs över norra Norrland sista veckan, men vid månadsskiftet april–maj ligger våren ändå något efter ordinarie tidtabell. Även sommaren gjorde lokal entré, där Göteborg blev först ut den 18, följt av skånska Lund och Malmö den 20. Där tog det sedan helt stopp i och med månadens avslutande bakslag.

Årstidernas läge efter att temperaturdygnet den 25 april 2023 avslutats, men därefter kan ytterligare delar av norra Norrland fått vår. Källa: SMHI. Foto: SVT

Helgen den 22–23 attackerades vårvärmen från två håll. Först drog kall luft ner över Norrland, sedan följde ett regn- och snöväder från sydväst. Den sista varma dagen för denna gång blev den 23 då 20-gradig värme hängde kvar i östra Götaland.

Bakslag gav en halvmeter nysnö

I delar av Härjedalen och norra Dalarna ökade snödjupet med cirka en halv meter på tre dygn. Snödjupet i Särna, Dalarna ökade med 58 cm från morgonen den 23 (då man hade 16 cm) till morgonen den 27 (då snön låg 74 cm djup) och Myskelåsen, Härjedalen fick under samma dygn 50 cm (från 15 cm till 65 cm). Privata mätningar vittnar om att ännu större mängder förekom.

Besvärligt väglag följde, inte minst för alla som hunnit byta till sommardäck. Ett band med regn och snö levde vidare över norra Norrland fram till den 29, och snödjupet ökade lokalt med dryga 20 cm. Störst officiell snödjupsökning med 28 cm fick Kiruna, Lappland när man gick från 14 cm på morgonen den 28 till 42 cm två dygn senare. Kändes nog onödigt med den nysnön så sent på säsongen. I övriga landet var det småkyligt och ”klassiskt aprilväder” som gällde, något som dittills lyst med sin frånvaro i april.

Externa källor: StormGeo, SMHI samt sociala och andra medier

Varmast i Götaland: 21,4 grader i Målilla, Småland den 23
Varmast i Svealand: 21,5 grader i Avesta, Dalarna den 22
Varmast i södra Norrland: 19,3 grader i Åmot, Gästrikland den 22
Varmast i norra Norrland: 16,5 grader i Vindeln-Sunnansjönäs, Västerbotten den 20

Kallast i Götaland: 14,6 minusgrader i Kvarn, Östergötland den 1
Kallast i Svealand: 18,0 minusgrader i Särna, Dalarna den 3
Kallast i södra Norrland: 22,6 minusgrader i Storlien-Storvallen, Jämtland den 1
Kallast i norra Norrland: 25,2 minusgrader i Gielas, Lappland den 2

Störst dygnsnederbörd i Götaland: 21,3 mm i Nordkoster, Bohuslän den 24
Störst dygnsnederbörd i Svealand: 29,3 mm i Östmark-Åsarna, Värmland den 13
Störst dygnsnederbörd i södra Norrland: 19,4 mm i Myskelåsen, Härjedalen den 24
Störst dygnsnederbörd i norra Norrland: 33,1 mm i Harads, Norrbotten den 27

Störst snödjupsökning på ett dygn i Götaland: 10 cm i Holmbo, från morgonen den 5 till morgonen den 6
Störst snödjupsökning på ett dygn i Svealand: 23 cm i Särna, Dalarna från morgonen den 24 till morgonen den 25
Störst snödjupsökning på ett dygn i södra Norrland: 24 cm i Myseklåsen, Härjedalen från morgonen den 24 till morgonen den 25
Störst snödjupsökning på ett dygn i norra Norrland: 19 cm i Adak, Lappland från morgonen den 26 till morgonen den 27 och i Kiruna, Lappland från morgonen den 28 till morgonen den 29

Störst snödjup i Götaland: 24 cm i Bäckefors, Dalsland den 1
Störst snödjup i Svealand: 94 cm i Storbron, Dalarna den 26
Störst snödjup i södra Norrland: 118 cm i Hattsjöbäcken, Ångermanland den 1
Störst snödjup i norra Norrland: 161 cm i Katterjåkk, Lappland den 3 (vilket även är års- och säsongshögst)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Tema månadskrönikor

Mer i ämnet