Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Den minst dåliga av sommarmånaderna?

Uppdaterad
Publicerad

Vädret i augusti fortsatte på den inslagna vägen från juni och juli. Det ostadiga vädret dominerade, men i mitten av månaden var det trots allt lite varmare och stabilare.

Om man med bra väder menar varmt och torrt så blev augusti trots allt den minst dåliga av sommarens månader, dock i hård kamp med juli. Augusti blev blötare än normalt i större delen av landet. Mest regn föll den 26-27 i samband med att två kraftiga regn kom in över landet. Ett kom in från sydväst och följdes av kraftiga åskskurar, samtidigt som ett annat drog ner från nordväst och förstärktes alltmer efterhand. Även den 6-8, den 22 och den 30-31 var rejält blöta dygn. I mitten av månaden var det däremot mest torrt och stabilt väder i landet och den 20 augusti blev årets varmaste dag, vilket jämförelsevis är ett ganska sent datum för årets högsta temperatur.

Medeltemperaturen i augusti blev något över det normala. I större delen av landet blev överskottet 0-1 grad, och lite mer på visa håll. Det finns även några platser som fick aningens lägre medeltemperatur än normalt. I absoluta tal hade Tarfala i norra Lapplandsfjällen kallast i augusti med en medeltemperatur på 6,3 grader, medan Ölands norra udde, Falsterbo på skånska sydvästspetsen, Karlskrona-Söderstjärna i Blekinge och skånska Lund hade varmast med 17,7 grader.

Tema månadskrönikor
Till vänster månadens medeltemperatur jämfört med referensperioden 1961-1990 (och de stationer som fick störst/minst över/underskott). Till höger månadens högsta och lägsta temperatur. Foto: SVT

Inte minst mycket regn den 26-27 bidrog starkt till att augusti blev blötare än normalt i stora delar av landet. I norra Värmland och västra Dalarna föll det lokalt mer än dubbelt så mycket som normalt. Torrare än normalt blev det däremot i södra Götaland, nordöstra Norrland och delar av västra Norrland.

Till vänster månadens nederbördsmängder i procent jämfört med referensperioden 1961-1990. Till höger månadens högsta och lägsta nederbördsmängd, både i procent och millimeter räknat. Foto: SVT

Solen lyste mindre än normalt även i augusti, dock delar av norra Norrland undantaget där det blev lite mer solskenstid än en normal augusti.

Malmö i solig sommarskrud den 3 augusti. Foto: SVT Sydnytt

Allmänt ostadigt

Första veckan i augusti var vädret ostadigt i så gott som hela landet. Skurar kom och gick, och tidvis även åska som gav stora lokala regnmängder. Här de officiella dygnsnederbördsobservationerna på 40 mm eller mer i början av augusti:

Hassela i nordligaste Hälsingland 47 mm den 4,

Höglandsbodarna i Medelpad 56 mm den 5,

Skärskind i Östergötland 43 mm den 7,

och Gotska sandön på norra Östersjön 40 mm den 8.

Dessutom föll 58 mm på 24 timmar i Landsort vid Södermanlandskusten från kvällen den 8 till kvällen den 9. I den officiella nederbördsstatistiken kommer det dock stå 27 mm för den 8 och 32 mm den 9 eftersom nederbördsdygnet räknas fram till och med påföljande morgon klockan 8 (eller klockan 7 om vi har normaltid).

Regnigt i Gävle den 8 augusti. Foto: SVT Gävledala

Flera tromber observerades under månaden, bland annat nära Storulvån i Jämtland den 7, mellan Rävemåla och Emmaboda i Småland den 22, i Skoghall utanför Karlstad den 25, i Märsta norr om Stockholm den 26 och mellan Helags och Sylarna i Jämtland den 28.

Efter att ha sett bilder från skadeverkningen av tromben utanför Emmaboda kan man dock ställa sig tveksam till om det verkligen var en tromb. Eftersom träden på de bilder som finns låg fällda till stor del åt samma håll kan det mycket väl istället ha varit kraftiga fallvindar framför ett åskoväder, ett så kallat nersvep, som orsakat förödelsen. Oavsett vad som orsakade all trädfällning så inser man vilka krafter som kan släppas lös när oväder slår till.

Varmare och stabilare

Månaden präglades av ostadigt väder mest hela tiden, men inte enbart. I mitten av augusti var det rätt varmt, soligt och stabilt väder i landet.

Patrik Axelsson utanför Hultsfred inspekterar sina potatisodlingar den 14 augusti. Översvämningarna i juli ser ut att ha gjort stor skada. Foto: Martin Wargren, SVT

Mycket varm luft kom kortvarigt in över Sydsverige. Skånska Kristianstad noterade 31,3 grader den 19, årets dittills högsta temperatur. Dagen därpå blev det dock 32,1 grader varmt i skånska Lund. Den uppgiften kommer att bli årets högsta temperatur i landet. Att årets högsta temperatur kommer så pass sent som den 20 augusti är ganska ovanligt. Rekord för sent datum för årets varmaste dag i landet är den 27 augusti. Det inträffade 1964 då det blev 32,4 grader i Kristianstad.

Ingen tropisk natt noterades i augusti, ej heller i juni eller juli. Det ligger i linje med att sommarvädret överlag varit lite skralt i år. En tropisk natt definieras av att temperaturen inte når under 20 grader, och för det behövs en lite längre period med riktigt varmt väder och gärna med ett väluppvärmt hav i närheten som effektivt dämpar nattkylan. Men så har vädret helt enkelt inte varit denna sommar.

Allmänt ostadigt igen

Det blev ingen längre period i augusti heller med stabilt och varmt väder. Det har nog varit sommarens signum, bristen på lite längre varma och torra perioder. För samtidigt som den kontinentala värmen gjorde sin korta visit i Sydsverige blev vädret ostadigare igen. Lokalt föll mycket stora mängder.

Förödelsen var stor efter den tromb (eller var det nersvep?) som slog till mellan Rävemåla och Emmaboda den 22 augusti. Foto: Philip Ottosson, SVT

Här officiella dygnsnederbördsobservationerna på 40 mm eller:

Kloten i norra Västmanland 54 mm den 22

och Stöllet i norra Värmland 40 mm den 22.

En häftig skur i Falun den 21 augusti. Foto: Börje Hols, SVT

Flera kraftiga regn avslutade en ostadig sommar

Än mer kom några dygn senare. Ett regnväder tog sig den 25-27 in från sydväst och följdes av flera band med kraftiga regn- och åskskurar. Inte nog med det, för från nordväst svepte ett regn ner åt sydost under förstärkning. Följden blev mycket stora regnmängder när de två regnen slogs ihop till ett och bara i maklig takt behagade bege sig bort åt nordost.

Flera vägar svämmades över i Halland efter allt regn den 25-26 augusti. Så här såg det ut den 26 augusti mellan Hunnestad och Varberg. Foto: Sandy Hansson, SVT

Här alla officiella dygnsnederbördsobservationerna på 40 mm eller mer den 25 augusti:

Källsjö i inre Halland 58 mm

och Linhult i sydigaste Västergötland 43 mm

Och den 26 augusti:

Hattsjöbäcken i norra Ångermanland 70 mm,

Nordanbäck i nordligaste Ångermanland 59 mm,

Malung i Dalarna 58 mm,

Glommersträsk i södra Lappland 57 mm,

Härnösand i södra Ångermanland 56 mm,

Uddheden i mellersta Värmland 53 mm,

Orsa i Dalarna 53 mm,

Källsjö 52 mm,

Balsjö i nordligaste Ångermanland 49 mm,

Västmarkum i Ångermanland 43 mm,

Älvdalen i norra Dalarna 43 mm,

Granö i Västerbotten 42 mm,

Gesunda i Dalarna 41 mm,

Nora-Östanö vid Ångermanlandskusten 40 mm,

Kasa i norra Ångermanland 40 mm,

Malå i södra Lappland 40 mm

och Mora i Dalarna 40 mm.

Och den 27 augusti berörde regnet fortfarande nordöstra Norrland:

Klöverträsk i södra Norrbotten 45 mm,

Rusksele i södra Lappland 45 mm,

Lakaträsk i Norrbotten 45 mm,

Brännberg i södra Norrbotten 43 mm

och Skröven i norra Lappland 41 mm.

Regnet fördelade sig på olika nederbördsdygn. Största regnmängden på 24 timmar föll med allra största sannolikhet i Källsjö där det kom hela 107 mm, från kvällen den 25 till kvällen den 26. Och Glommersträsk likaså 82 mm på 24 timmar från kvällen den 26 till kvällen den 27.

Den 26 blev dessutom månadens mest åskfrekventa dygn med cirka 5 500 blixturladdningar inom svenskt område. Årets åskrikaste dygn är hittills (och lär så förbli) den 12 juli med drygt 12 200 blixtar. Det har varit mycket åska under sommaren, men inte mer än det kan förväntas om vädret varit så allmänt ostadigt med skurar. Förmodligen har även antalet hagelskurar varit fler än en normal sommar, men inte fler än en ostadig sommar.

Augusti bjöd inte enbart på regn, utan även som här sol från en klarblå himmel över Hille utanför Gävle den 27 augusti. Foto: Malcolm Noble, SVT

Den 30-31 var det dags igen för ett omfattande och delvis rikligt regn med omkring 40 mm på ett dygn som mest. Det blev bara en officiell observation på 40 mm eller mer den 30:

Rusksele 41 mm.

Regnet hakade sedan upp sig i öster och gav därför stora mängder även den 31:Bredbyn i norra Ångermanland 49 mm,

Svanberga i östra Uppland 46 mm,

Gillinge i Stockholms södra skärgård 46 mm,

Dalarö i Stockholms södra skärgård 44 mm,

Tystberga i Södermanland 43 mm,

Ytterselö i Mälaren 41 mm,

Tullinge i Södermanland 41 mm

och Vällnora i östra Uppland 40 mm.

Det avslutande regnet gjorde att Tullinge till slut fick mest regn i landet i augusti räknat i procent av normalt. Totalt föll där 128 mm mot normala 42 mm, vilket ger 305 %. Mest i millimeter räknat fick däremot Malung i Dalarna med 182 mm mot normala 78 mm. Det kan tyckas låta rekordartat mycket, men är det inte. Malungs augustirekord är 207 mm från 1912.

Gott om kantareller och annan svamp har det varit i år, som här plockat någonstans i Värmland den 30 augusti. Foto: SVT Värmlandsnytt

Snö, kyla och höst

Regnet från nordväst den 26-27 följdes av svala nordvästvindar och i regnets bakkant föll även blötsnö på sina håll i fjällen. Exempelvis noterade både Flatruet i Härjedalen och Tjåkaape i Lappland blötsnö på morgonen den 27. Det blev dock inget observerat snödjup någonstans under augusti månad .

Kylig luft följde som sagt, och den 28 blev den 4,9 minusgrader kallt i Merkenes i mellersta Lapplandsfjällen. Det blev månadens lägsta temperatur. Kalmar flygplats hade samma natt ynka 0,4 grader, vilket är nytt köldrekord för deras del i augusti. Det tidigare rekordet löd på 1,3 grader från 1966. Mätningar finns där sedan 1858.

Mäktig regnbåge över Sundsvallsfjärden den 31 augusti. Även en del av den sekundära regnbågen var synlig. Foto: SVT Mittnytt

Den 4 anlände den meteorologiska hösten till Naimakka i nordligaste Lappland. Naimakka blev därmed först ut i landet att få höst i år, och då hade ännu inte sommaren anlänt till hela fjällkedjan. Det hände först den 15 då Stekenjokk i sydligaste Lapplandsfjällen som sista observationsplats i landet kunde hälsa sommaren välkommen. Men sommaren blev ack så kortvarig där, för efter fem dygn på rad den 15-19 med dygnsmedeltemperatur över 10 grader följde lägre dagstemperatur igen och hösten gjorde entré. Under senare delen av augusti anlände hösten till en allt större del av fjällkedjan och även till inre delen av norra Norrland, i stort sett enligt normal tidtabell.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tema månadskrönikor

Mer i ämnet