Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
OBS! Videon kan nu endast användas som referens

Månadsöversikt för februari

Uppdaterad
Publicerad

Kallare luft som kan bli mer bestående ser ut att vara på väg när vi kommer till mars. Men dessförinnan blir det fortsatt rätt växlande väder.

Uppdaterad 21 februari. Observera att videon ovan nu endast kan användas som referens till följd av uppdateringen.

Vecka 9 (27 feb-5 mars)
Högtrycksbetonat väder dominerar över Nordatlanten med viss förskjutning in över Västeuropa. Det ger mest torrt väder över de brittiska öarna och Centraleuropa. Det ligger rätt mild luft i högtrycket, men på vissa håll blir nätterna kalla. I Skandinavien börjar veckan med milt väder, även i de norra delarna. I södra Skandinavien milt och torrt. En del nederbörd kan dra in över de fjällkedjan, först både snö och regn, men efterhand väntas kallare luft ta över allt mer vilket lär ge en del snöbyar. Även över södra Skandinavien väntas kallare väder efterhand, men oklart hur snabbt det går.

Kring Medelhavet väntas rätt ostadigt väder med flera passerande regnområden. I sydöstra Europa når det ner en del kalluft vilket också innebär snöfall där. Det gäller än en gång även så långt söderut som Turkiet. I Mellanöstern börjar det däremot värmas upp och det ser ut att bli varmare än normalt.

Vecka 10 (6-12 mars)
Det mesta pekar på en övergång till negativ NAO med en typisk Grönlandsblockering under vecka 10. MJO ”ligger rätt” i tropikerna och en SSW har inträffat vilket stöttar en sådan utveckling. Ett stort lågtrycksområde utvecklas över norra Europa kopplat till det och kall luft letar sig söderut i en betydligt större omfattning, likt hur det såg ut i december. Det blir troligen snö på flera håll i Skandinavien. Det är dock osäkert hur pass kallt det blir över södra Skandinavien, troligen kan temperaturen pendla lite fortfarande och minusgrader dygnet runt är ingen garanti där även om det blir kallare än normalt.

Över mellersta och södra Europa allmänt ostadigt med regn och snö på flera håll. I de södra delarna mest regn, även om det kan förekomma snö i högre terräng. Kring östra Medelhavet blir det istället varmt för årstiden och torrt väder för det mesta, även om det kan passera ett och annat skurområde emellanåt.

Kort verifiering
Ursprungsöversikten (se videon) har överlag stämt ganska bra och utvecklingen framåt ligger i linje med den i relativt hög grad. Vecka 7 bedömdes bli kallare vilket inte slog igenom och det är den största avvikelsen. En ostligare och inte lika nordlig förskjutning på högtrycksryggen än väntat är den troliga orsaken bakom. Detta gav även lite torrare väder än väntat vid delar av Medelhavsområdet. Vecka 8 (innevarande) ser dock ut att verifiera relativt bra.

När det gäller säsongsöversikten för januari-mars (publicerad i december) så är det framförallt diskussionen om SSW och vädret i mars som ser ut att kunna verifiera bra om allt faller på plats nu. Det är dock mycket tveksamt om det räcker för att också få helhetsbilden att verifiera tillräckligt bra på grund av att jan-feb dominerats av milt väder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.