Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Uppdaterad månadsöversikt för juni

Uppdaterad
Publicerad

Varmt och torrt, men snart ökar chanserna för en dämpning av den senaste tidens torka.

Publicerad 5 juni. Uppdaterad 14 juni, kartor + text.

Foto: SVT

Vecka 24 (12-18 juni)

Ett högtryck ligger över norra Europa och får viss förstärkning av ett kraftigt lågtryck på Atlanten som bromsas upp där. Högtrycket ger riktigt varmt väder i bland annat Skandinavien där det för övrigt är riktigt torrt i skog och mark nu. Regn behövs verkligen över området och det ser ut att kunna dyka upp lite över södra Sverige under den andra halvan av veckan, men detaljerna är osäkra.

Det ostadiga vädret fortsätter över södra Europa, med tyngdpunkt över Italien och Balkan. En del berör också östra Centraleuropa samt delar av Östeuropa och det är dessa regn- och skurområden som kan komma att beröra Skandinavien. I nordvästra Europa varmt och torrt, men lågtrycket på Atlanten väntas driva in regn efterhand.

Foto: SVT

Vecka 25 (19-25 juni)

Det kraftiga lågtrycket på Atlanten bryts upp och väntas ge en del regn över Västeuropa, men också en plym med varmluft framför regnet som tillfälligt väntas nå upp över Centraleuropa också. I Skandinavien ligger varmluften kvar. Till en början är det mest torrt, men allt eftersom börjar det bli ostadigare i allmänhet. Det finns nu en påtaglig chans att få regn över större områden, vilket skulle börja lindra torkan. Italien och Balkan får tillfälligt torrare väder innan nästa regnomgång väntar runt hörnet.

Jämfört med föregående version av månadsöversikten ser varmluften ut att stå sig längre än först väntat över Skandinavien, men under helgen vecka 25 börjar den långsamt ge vika.

Vecka 26 (26 juni -2 juli)

Ett mer omfattande lågtrycksområde utvecklas över västra Ryssland vilket ger svalt och ostadigt väder där. Detta påverkar även Skandinavien. Högtrycket är nu borta och en västlig strömning tar vid. Över södra Skandinavien kan det bitvis vara ganska varmt fortfarande, medan det väntas blir relativt svalt i norra. Troligen passerar ett och annat nederbördsområde också. Färre skurar väntas i allmänhet över södra Europa till följd av mer högtrycksbetonat väder, dock med området kring Svarta havet som undantag.

Säsongsöversikten

Det är säker många som undrar om den varma säsongsöversikt som publicerades för ett antal veckor sedan kommer att stå sig. Mycket pekar för närvarande på att vi går mot övervägande högtrycksbetonat väder under juli, kanske även augusti. Eventuellt med en del åskskurar från kontinenten beroende på högtryckens exakta placeringar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.