Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Verifikation av sommaröversikten 2023 med meteorolog Nitzan Cohen

Så verifierade årets sommaröversikt

Uppdaterad
Publicerad

Sett över hela Europa verifierar årets sommaröversikt lite sämre än flera av sina föregångare från de senaste somrarna. I synnerhet över norra Europa där översikten avviker mycket från verkligheten. 

Titta gärna även på fördjupningen för att förstå mer om varför just norra Europa verifierar sämre än övriga delar!

Foto: SVT
Foto: SVT
Foto: SVT

Skandinavien, Finland och Baltikum: Klart sämre verifikation
Om det är någon månad som faktiskt låg någorlunda bra i linje med översikten i det här området så var det juni. Det var varmt, men också en del regn i andra halvan samt åskskurar. Vädret varierar ju alltid och en längre period med ostadigt och relativt svalt väder ska man nog räkna med även under en högtrycksdominerad sommar. Dock har både juli och augusti avvikit så pass mycket från allt som heter högtryck över norra Europa, vilket innebär att det blivit både blötare och svalare än väntat. Baltikum ligger något bättre till och får därför delvis godkänt. (Kolla upp Danmark).

Brittiska öarna: Bra verifikation
En torr och varm juni följdes av en övervägande blöt juli och augusti. Beskrivningen i översikten var kanske något vag, men det matchar ändå rätt bra med det verkliga utfallet. Det är att betrakta som godkänt

Väst- och Centraleuropa
Även detta område ligger till största del bra när man jämför verklighet och översikt. Visserligen har det i omgångar varit riktigt varmt, speciellt i de områden som ligger i anslutning till Medelhavet där det slagits flera rekord. Detta nämndes inte i översikten som en möjlighet, snarare tvärtom. Det har dock varierat mycket under sommarens gång, vilket sätter prägel på helheten. Större delen av området blir därför godkänt, med ett par undantag.

Östeuropa
Inte lika mycket regn kring Svarta havet som översikten antyder, vilket ger en sämre verifikation där. I övrigt är det inte så mycket som specificeras. Jämfört man kartorna ser det till viss del helt okej ut i övrigt, även i sydöstra Europa.

Övrigt
Inget specifikt har angett för exempelvis Italien och Balkan men dessa områden har fått ingå inom de två ovanstående områdena. Östra Medelhavet är inte med alls i översikten i år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SÄSONGSVÄDER

Mer i ämnet