Kolla vädret idag – sök på din ort

Väder i t.ex. Malmö, Umeå eller Paris – timme för timme och tiodagarsprognoser.

Säsongsöversikt för januari-mars

Uppdaterad
Publicerad

Den kalendariska vintern med december som startmånad inleddes kall, med signifikant kyla under en längre period. Sett till vädrets storskaliga strömningsmönster finns likheter med såväl december 2010 som 2012, för att ta två exempel i närtid. Och det ser ut att kunna bli fler omgångar med kyla.

Vill du veta mer om säsongsöversikten? Klicka här för att komma till fördjupningen!

Foto: SVT
Säsongsväder

Skandinavien

Det finns ingen tydlig signal som visar på ett omfattande omslag till att ett milt och blåsigt vädermönster skulle dominera resten av vintern. Istället pekar det mesta på att norra Europa präglas av blockerande vädermönster, såsom Skandinavisk blockering eller Grönlandsblockering. Det innebär vanligtvis att kalla perioder återkommer och några av dem stannar längre än vid situationer som resulterar i övervägande milda vintrar. Oavsett kommer vädret variera under kommande tre månader såsom det alltid gör. Resultatet avgörs i slutändan av hur milda och kalla perioder står i proportion till varandra. Av allt att döma, utifrån förväntade storskaliga vädermönster, bör vi summerat sätt landa någonstans någonstans mellan en normal till kall period framöver.

Södra Skandinavien ser i vanlig ordning ut att få mer mildluft än mellersta och norra. Nederbördsformen lär därför variera, men bitvis kan det också komma mycket snö. Delar av mellersta och norra Skandinavien kommer säkerligen få en del snö.

Öst- och Centraleuropa

En stor del av Centraleuropa och Östeuropa får troligen en del pendling i temperatur och växlande nederbördsform, precis som vi sett i december. Man kan likna det vid en kamp mellan kalluft norrifrån och mildluft söderifrån. Vid en så kallad Skandinavisk blockering – ett vädermönster som väntas uppstå åtminstone vid ett eller ett par tillfällen under perioden – kan riktigt kall luft nå en bra bit västerut. Över sydöstra Europa väntas allmänt ostadigt väder, periodvis drar det förbi flera vädersystem med både regn och snö, som sedan letar sig in över sydvästra Ryssland.

Italien och Balkan

I stora drag väntas ostadigt väder i flera omgångar, vilket resulterar i en övervägande blöt period. Vanligtvis brukar det också vara milt om man utgår från förväntade storskaliga vädermönster.

Västeuropa

En i huvudsak sydlig lågtrycksbana väntas över Atlanten vilket ger omgångar med regn i Västeuropa. De brittiska öarna kan dock bitvis få rätt kallt väder och därmed även snö. Till och från kan Västeuropa få mer högtrycksbetonat väder vid dessa tillfällen blir det sannolikt torrare också.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Säsongsväder

Mer i ämnet