Förutsättningar för svamp Foto: SVT

Svampväder

Publicerad

Många är vi som gillar att skörda från naturens skafferi. Vad är då inte bättre än att ge sig ut i skogen på jakt efter alla svampiga delikatesser som tittar fram under sensommaren och hösten.

Men man börjar så klart fundera. Finns det någon svamp där ute? Har fru Kantarell och herr Karljohan kommit upp än?

Olika svampar gillar olika väder men några saker har de gemensamt.
Milt höstväder är gynnsamt för tillväxten hos alla svampar. Om det även regnar lätt till och från under augusti och september så växer svampen bra.

Kantarell är en favorit hos många och det är en svamp som föredrar när vädret är lite lagom. Den vill gärna ha milt väder och regn lite till och från under växtperioden, som är ganska lång. Kantareller växer långsamt och behöver ett par veckor på sig för att komma fram efter höstregnet.

Sopparna, som Karljohan, är mer extrema i sina väderpreferenser. De gillar en varm och torr sommar följt av kort och intensivt regn framåt början av hösten. De växer snabbt och här får man skynda sig ut för att få fina exemplar. Det är nämligen många av skogens invånare som gillar dessa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Tema höst

Mer i ämnet