Temperaturanomali februari 2019 Foto: SVT/Copernicus Climate Change ServiceVisa alla (2)
Visa alla (2)

Tredje varmaste februarimånaden globalt

Publicerad

Februari var globalt sett den tredje varmaste februarimånaden. Den varmaste var 2016 och näst varmaste 1998.
I Europa var det milt och flera rekord slogs, se bild.

Kylan i Kanada och värmen i Europa
I Kanada och delar av USA har det varit kallt eller mycket kallt under februari. Tittar man på kartan ovan kan man se ett rätt intressant mönster. Gräver man lite djupare och undersöker fler detaljer i hur vädret varit under februari blir det ännu tydligare – kylan över Nordamerika och värmen över Europa är troligen ett och samma väderfenomen.

Dipol och quadrupol
När man har ett fenomen som hör ihop men visar motsatta egenskaper och avståndet mellan dem är relativt kort kan man tala om en så kallad dipol. I det här fallet kan vi till och med ta det ett steg längre. Södra USA och Karibien har varit varmare än brukligt medan nordvästra Afrika varit kallare. Även det kan man betrakta som en dipol. Eftersom båda dipolerna ligger i ett så tydligt (nästan fyrkantigt) mönster i förhållande till varandra kan man tala om en quadrupol (fyra poler).

Quadrupolen är förstås ett resultat av ett mycket storskaligt väderläge som präglat Nord- och Mellanmerika samt Europa och Nordafrika. Detta visar varför det är svårt att göra direktkopplingar mellan enskilda väderhändelser och klimatet, även om extremvärmen i Europa förmodligen är en konsekvens av klimatförändringar. För om kylan i Nordamerika och värmen i Europa är ett och samma väderfenomen kan det ensamt varken bevisa eller motbevisa något om klimatet. Det är först när vi över tid ser att de varma extremerna blir fler och extremare och de kalla extremerna färre som vi kan konstatera att vi ser en effekt av ett varmare klimat, vilket vi gör redan nu.

Källa: SMHI, Copernicus Climate Change Service

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ett förändrat klimat

Mer i ämnet