Kolla vädret idag – sök på din ort

Väder i t.ex. Malmö, Umeå eller Paris – timme för timme och tiodagarsprognoser.

Mitt i naturen Foto: SVT

Vad gör meteorologerna egentligen?

Uppdaterad
Publicerad

Inte bara sändningar

En prognosmeteorolog har i stort sett samma arbetsuppgifter oavsett var man jobbar. Det gäller att ju tolka de numeriska datamodellerna (främst Hirlam och ECMWF) och försöka översätta de uppgifterna till begripligt väder i form av sannolikhetssiffror, i ord, som text eller symboler och kartor.

SVT Väder köper grundmaterialet i form av datamodeller från SMHI. Vakthavande meteorolog på SMHI har gjort en första grov bedömning av de olika datamodellerna och valt den utveckling som är mest trolig. Men även det grundmaterialet måste bearbetas för att det ska bli förståeligt för en TV-tittare, och det jobbet gör vi. Vi på SVT Väder tolkar grundmaterialet och ritar våra egna kartor. Sedan bestämmer vad vi ska säga och hur vi ska lägga upp de olika sändningarna, allt beroende på vad som är det väsentliga i prognosen just för dagen.

prognoser

Utöver sändningarna sköter vi webben och uppdaterar med nya kartor och texter och artiklar. Vi skriver även de texter som programledaren läser i en nyhetssändning om vi inte är med live. Text-tv får också prognoser av oss. Redaktionen är bemannad nästan dygnet runt, från ca kl. 03.30-22.00 på vardagar och ca kl. 08.00-22.00 på helger.

Vi skriver också väderkrönikor för webben, medverkar vid intervjuer och i väderrelaterade inslag i nyhetsrapporteringen. Det händer att vi även får förfrågan från andra SVT-produktioner för medverkan där, exv att förklara om väder och meteorologi i sporten, mitt i naturen och Lilla Aktuellt, bara för att nämna några exempel. Och så har vi ju ständigt fortbildningar, både inom det rent TV-tekniska (kameraträning, språk, kroppsspråk mm) som inom det meteorologiska (klimatförändringar, modelldataförändringar, modelltolkning mm). Tror det sammanfattar vårt jobb här rätt bra.

För att bli meteorolog kan man studera på universitetet i Stockholm och Uppsala men många har också utbildat sig i Köpenhamn. utbildningen är matematik och fysik där meteorologi är en del av fysiken.

Här på Väderredaktionen på SVT ser vi helst att man har 4-5 års praktisk erfarenhet av prognosmeteorologi i botten (hos SMHI eller Försvarsmakten) innan man visar sig i rutan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

prognoser

Mer i ämnet