Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Alla finländare har det inom sig” – hör Windows95man om varför Finland älskar sina galna Eurovisionbidrag. Foto: Jessica Gow/TT PONTUS LUNDAHL/ TT

Därför skickar Finland galna bidrag till Eurovision

Uppdaterad
Publicerad

Iklädda korta och avslöjande jeansshorts bjuder Windows95man och Henri Piispanen på en rejäl show. Som årets representanter för Finland har de fått hantera både nerver och anklagelser om att göra otillåten reklam för ett datasystem.

Teemu Kesteri är en DJ från Finland som går under artistnamnet Windows95man. Tillsammans med sångaren Henri Piispanen tävlar de med den elektroniska eurodance-låten ”No rules!”.

– Det är mycket dans och sång. En väldig massa skoj, säger Windows95man.

Eurovision song contest 2024

Tvingas dölja logga

Passande nog med låttiteln har just regler diskuterats hos det finska bidraget.

När de vann Finlands musiktävling Uuden musiikin kipailu (UMK) var Windows95man iklädd keps- och t-shirt med loggan för Windows 95. Men i Eurovision song contest finns regler om att artister inte får göra reklam för varumärken. Därför måste den suddas ut under Eurovisionframträdandet i Malmö.

Enligt Windows95man innebär ändringarna inga problem och är något de var beredda på.

Men varför använda sig av Windows 95 i artistnamn och kläder?

– Varför inte? Det är en del av min barndom. Jag älskar nostalgi och 90-talet, säger han.

Under Eurovision kommer Windows95man i alla fall få behålla sitt artistnamn.

Enligt Finlands public service-bolag Yle beror det på att det inte är företaget Microsoft Windows logga. Utan specifikt loggan för operativsystemet Windows 95, vars tekniska stöd upphörde 2001 och inte är ett skyddat varumärke längre.

Typiskt Finland med knasiga bidrag

Årets nummer är ett av flera explosiva och galna bidrag som Finland har skickat till Eurovision. Tidigare år har både Käärijä och Lordi bjudit på explosiva framträdanden med inslag av naket, latex och monstermasker.

Men varför är just de finska bidragen så knasiga?

Hör svaret i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision song contest 2024

Mer i ämnet