SVT har träffat årets ekonomipristagare Angus Deaton för en exklusiv intervju.

Ekonomipristagaren: ”Inför global koldioxidskatt”

Uppdaterad
Publicerad

Inför Nobelveckan säger årets ekonomipristagare Angus Deaton i en exklusiv intervju med SVT att vi alla måste tvingas betala mer för fossila bränslen. Men själv tänker han inte ändra på sina levnadsvanor.

– Jag håller med Stern-rapporten och de som säger att läget är akut, vi kan inte skjuta upp problemet längre.

Angus Deaton, som i år tilldelas Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred nobels minne, har de senaste decennierna forskat om konsumtion och fattigdom i utvecklingsländerna. Den del av världen som väntas drabbas hårdast av klimatförändringarna. Samtidigt som man där vill komma ikapp de rika länderna med ekonomisk tillväxt som innebär att utsläppen ökar:

#vårtklimat

– Den globala ojämlikhetsklyftan mellan fattiga och rika länder i världen innebär att du har fattiga länder som säger till de rika ”ni smutsade ned, det är ni som ska städa upp” medan de rika länderna svarar ”det är ni som nu släpper ut mer än vi någonsin gjorde, det är ni som måste upphöra med det”.

Lyfter skatt på koldioxid

Den konflikten måste lösas på global nivå, menar Deaton, och lyfter fram skatt på koldioxid som något man borde passa på att komma överens om vid Paris-mötet:

– Vi måste skapa fler incitament för innovation av teknik som kan ersätta behovet av fossila bränslen, men det är väldigt svårt att få till stånd ett land i taget. En global koldioxidskatt skulle verkligen hjälpa!

Ändrar inte sina vanor

Deaton tillhör dock inte de som själv bidrar med att ställa om sina vanor i vardagen. På frågan vad han själv gör svarar han snabbt:

– Inget! Jag tror inte det här är något man kan lösa på egen hand.

Men många pekar ju på behovet av att låta bilen stå lite oftare, resa mindre med flyg och så vidare?

– Det kanske låter egoistiskt, men för egen del så skapar det förhållandevis mer omak än den lilla skillnad jag själv kan bidra med.

Vem ska göra något då?

– Regeringarna måste förhandla om detta, och folk bör agitera politiskt för att lyfta frågan, gå med i de gröna eller något, men besluten måste tas kollektivt på en högre nivå. Till exempel vad gäller införandet om koldioxidskatt.

Men en koldioxidskatt skulle ju kunna påverka dig som bilist att köra mindre om bensinen blir dyrare?

– Jovisst, så är det. Men då får jag i alla fall besluta om det själv utan att ha någon som skriker åt mig att jag är en omoralisk person bara för att jag tar flyget!

En längre intervju med Angus Deaton sänds i Nobelstudion söndag den 6 december klockan 21 i SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#vårtklimat

Mer i ämnet