Foto: Scanpix

Falun tvingas betala miljonböter

Uppdaterad
Publicerad

Förvaltningsrätten dömde idag Falu kommun att betala sju miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift för att ha kringgått lagen om offentlig upphandling.

I december 2010 gav kommunen ett kontrakt på drift och underhåll av gator och vägar direkt till bygg- och anläggningsföretaget PEAB utan att ta in andra anbud. Kontraktets värde beräknas till hela 161 miljoner kronor – därav det höga bötesbeloppet.

Falu kommun har hävdat att avtalet ingicks av en tjänsteman som överträdde sina befogenheter och att man tänkte göra om upphandlingen med möjlighet för fler att lämna anbud. Enligt kommunen borde detta kunna räknas som en förmildrande omständighet men Konkurrensverket höll inte med och krävde högsta möjliga bötesbelopp (10 miljoner):

Dalarna – Peabaffären

— Om myndigheter skulle kunna gömma sig bakom enskilda tjänstemäns påstådda misstag skulle det urholka respekten för regelverket. Det är alltid myndigheten som ansvarar för att lagen om offentlig upphandling följs, har Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom sagt tidigare.

Oklart om domen överklagas

— Helst skulle vi vilja slippa ifrån de här böterna men vi måste respektera lagstiftningen, säger Faluns kommunalråd Jonny Gahnshag (S).

Kommer kommunen att överklaga?

— Det kan jag inte svara på i dagsläget. Vi måste titta på domen i detalj och se om det finns en rimlig möjlighet för oss att gå vidare.

Mutade tjänstemän?

Det kan bli fler domar framöver; affärerna mellan PEAB och Falu kommun utreds dessutom av riksenheten mot korruption där byggbolaget PEAB (och även NCC) misstänks ha smörjt kommunala tjänstemän med resor och alkohol.

Upp mot tio personer riskerar att åtalas för mutbrott. Det gäller bland annat den tjänsteman som direkttilldelade PEAB underhållet av kommunens gator.

Åtalet skulle ha kommit i höstas men har flyttats fram.

Om personerna döms kan det straffet bli allt från böter till fängelse i upp till två år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Peabaffären

Mer i ämnet