Regeringen kritiseras hårt

Uppdaterad
Publicerad

Regeringsbeslutet får nu svidande kritik från högskole- och universitetsrektorer från hela landet. Vi är inte en kommuns enskilda högskola, säger rektor Marita Hilliges.

Under torsdagen beslutade regeringen att Högskolan Dalarna ska ha utbildningar i både Falun och Borlänge. Beslutet får dock kritik av landets högskole- och universitetsrektorer.

– Jag är besviken att man fråntar styrelsen att besluta en viktig fråga för högskolans utveckling, säger rektor Marita Hilliges.

Regering följt Högskolan Dalarna

Enligt högskoleminister Helen Hellmark Knutsson (S) har regeringen följt ärendet med Högskolan Dalarna noga.

– Regeringen har gjort en samlad bedömning hur vi ser på att högskolan skulle lämna en ort.

– Det går emot den politik som regeringen för, säger Helen Hellmark Knutsson (S).

Ska hålla ihop landet

Ministern påtalar att regeringen vill att hela landet ska hålla ihop och statliga myndigheter finns representerade i hela landet.

– Det gäller även högre utbildning och forskning, säger hon.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet menar rektorerna på landets universitet och högskolor att regeringen använder sin makt för att sätta en enskild kommuns intressen före ett akademiskt lärosätes bedömning av sitt eget bästa.

Högskolan ska uppfylla regeringens beslut

Rektorerna varnar regeringen för de långsiktiga effekterna på utbildningen ett agerande av det här slaget kan leda till.

– Jag tror det är bäst för ett lärosäte och en akademis utveckling att de som kan verksamheten makt och myndighet över viktiga faktorer för utvecklingen, säger Marita Hilliges.

Hon är en av de 35 rektorer som står bakom debattartikeln. Minister Helen Hellmark Knutsson (S) menar dock att regeringen fattat beslutet utifrån att det är högskolorna och universiteten som ska uppfylla besluten som regeringen sätter.

– Det gör vi via regleringsbrev.

– Sedan är det viktigt att man har en god samverkan både lokalt och regionalt. Det ser ju vi nu att det kan fortsätta nu enligt den anda som var när högskolan bildades – att den finns lokaliserad på två orter, säger Helen Hellmark Knutsson (S).

”Vi är en kommuns enskilda högskola”

– Vi har ett nationellt uppdrag och ett särskilt uppdrag mot Dalarna. Vi är inte en kommuns enskilda högskola, säger Högskolan Dalarnas rektor Marita Hilliges.

I regeringen sitter Peter Hultqvist (S) från Borlänge och har tidigare sagt till SVT Nyheter Dalarna att han jobbat för att högskolan ska finnas i både Falun och Borlänge.

Har det påverkat regerings beslut

– Det här är regeringens samlade uppfattning om hur vi ska bedriva både högskole- och forskningspolitik, men också hur vi ser på våra statliga myndigheter, säger Helen Hellmark Knutsson (S).

– Hon menar att det är kollektivt fattat beslut.

– Men just i det här enskilda beslutet deltog inte Peter Hultqvist (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.