På måndag beslutar domstolen i Etiopien om åtalet mot Hudiksvallsläkaren Fikru Maru ska läggas ned eller ej. Foto: Håkan Flank

Beslut om Fikru Maru skjuts upp igen

Uppdaterad
Publicerad

På måndag beslutade domstolen i Etiopien att återigen skjuta upp beslutet om Hudiksvallsläkarens framtid.

På förmiddagen kom beskedet från rätten i Addis Abeba att beslutet om åtalet mot Fikru Maru ska läggas ned eller inte återigen skjuts upp. Den här gången till 12 maj.

Dottern Emy Maru, också läkare vid Hudiksvalls sjukhus, fanns på plats i rätten i Addis Abeba i dag.

Hudiksvallsläkare fängslad i Etiopien

– Det är frustrerande. De senaste månaderna känns det som att rättsprocessen haft en relativt rättvis gång men nu börjar de skjuta upp beslut som de har lovat ska komma så det finns en viss skräck, framförallt hos pappa och från oss i familjen, att vi ska hamna i samma mönster som förra året där man skjuter upp varannan vecka utan att det händer något, säger Emy Maru till SVT.

– Det är inte bra förhållanden i fängelset för pappa. Det är trångt, farligt och en orättvis miljö, säger Emy Maru.

Emy hann träffa sin pappa som hastigast i rätten i dag men ska senare träffa honom i fängelset.

– Han tog det ganska hårt. Han ställde sig faktiskt upp i rätten och sa att ”snälla, ta oss inte hit i onödan, ta oss hit när ni vet att ni har ett beslut att ge oss”, berättar Emy Maru.Hudiksvallsläkaren Fikru Maru har suttit fängslad utan rättegång i det ökända  Kality fängelset i Addis Abeba sedan snart 2 år tillbaka.

Enligt familj och kollegor är han helt oskyldig, men ska ha blivit en bricka i en inrikespolitisk maktkamp. Han anklagas för att ha betalat mutor till landets tullminister.

Vid den första förhandlingen 9 mars kunde åklagaren på intet sätt styrka misstanke om brott. Fikrus försvar lämnade den 20 mars in en begäran om att åtalet skulle läggas ned vilket åklagarsidan motsatte sig.

Sköt upp ärendet

Domstolen skulle  avgöra om åtalet skulle läggas ned eller ej och meddela beslut i rätten 7 april. Domstolen har dock skjutit upp ärendet och beslut skall nu meddelas i rätten 20 april.

Risken är dock stor att Fikrus ärende kommer att bli vilande under lång tid framöver. Hans åtalspunkt är en liten del av ett stort åtal mot före detta tullministern i Etiopien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hudiksvallsläkare fängslad i Etiopien

Mer i ämnet