Foto: SVT

Skatteskulder och osanna fakturor – jagas av Kronofogden

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverkets underentreprenör, ett Kristianstadsföretag, har en historia av skatteskulder och osanna fakturor i bokföringen.

Entreprenören bakom Kristianstadsföretaget, en 64-årig man, hade skatteskulder redan i slutet av 1990-talet. Han var skönstaxerad och kunde inte få f-skattsedel. Därför lät han sin sambo stå för verksamheten på pappret.  

2005 slog Ekobrottsmyndigheten till mot Kristianstadsföretaget. Osanna fakturor för miljonbelopp upptäcktes i bokföringen. På fakturorna fanns företag som inte bedrev verksamhet, i själva verket betalades pengarna ut till privatpersoner. 

Stängselgranskning

Att låta ”bankspringare” hämta ut pengarna är ett vanligt upplägg för att finansiera svart arbetskraft, enligt Skatteverket. 

”Rent allmänt kan sägas att vinningen med osanna fakturor är att fakturamottagen kan avlöna personer svart (…) Ofta är mottagare och utställare av osanna fakturor i maskopi med varandra och delar på vinsten”, skriver Skatteverket i sitt beslut att eftertaxera Kristianstadsföretaget. 

64-åringen och hans sambo åtalades tillsammans med sex andra personer i härvan. Flera av de inblandade dömdes till fängelsestraff och näringsförbud, men paret bakom Kristianstadsföretaget frikändes.  

Varken tingsrätten eller hovrätten ansåg det bevisat att 64-åringen insett att fakturorna var osanna.  

”Fantasiföretag” 

Ekobrottsutredningen fick ändå konsekvenser för paret. Skatteverket tillämpade en annan bevisvärdering än brottmålsdomstolarna och eftertaxerade 64-åringens sambo för moms på de osanna fakturorna som Kristianstadsföretaget hade dragit av i deklarationerna. 

Totalt handlade det om 1,6 miljoner kronor i moms.  

Under tre års tid hade Kristianstadsföretaget tagit emot och bokfört fakturor för inhyrd arbetskraft från fem olika leverantörer som inte bedrev någon verksamhet, ”fantasiföretag”, enligt Skatteverket.  

Skatteverket drog slutsatsen att 64-åringen ”måste ha varit införstådd med att det var fråga om osanna fakturor för att dölja utbetalningar för svart arbetskraft”. 

Eftersom det var 64-åringens sambo som formellt stod för företaget, som i början drevs som enskild firma, riktades kravet mot henne. 

Trots att det har gått mer än tio år har staten fortfarande inte fått tillbaka mer än en bråkdel av pengarna. Skulden är nu närmare 1,5 miljoner kronor. 

– Hon har gjort en del inbetalningar, några av skulderna har preskriberats och sedan har räntor tillkommit, säger Erik Karlsson, jurist på Skatteverket i Malmö. 

Slipper troligen betala 

Kronofogden har vid två tillfällen försökt sälja villa, kontor och verkstadslokal på exekutiv auktion utan att lyckas.

Senare i vår ska Kronofogden göra ytterligare ett försök att sälja fastigheten. 

64-åringens sambo saknar övriga utmätningsbara tillgångar och om inte fastigheten kan säljas, blir hon sannolikt av med skatteskulden i vår. 

– Mycket talar för att staten inte kommer att få tillbaka sina pengar, säger Kristina Alexis, auktionsförrättare vid Kronofogden. 

SVT Nyheter söker upp 64-åringen för att fråga vad arbetarna som sätter stängsel åt Trafikverket har för villkor.

– Det har du överhuvudtaget inte med att göra, säger 64-åringen.

64-åringen ifrågasätter också skatteskulden och anser att Skatteverkets beslut är felaktigt. Hans sambo har överklagat men Högsta förvaltningsdomstolen har avslagit kraven på resning när det gäller momsskulden.

Verksamheten från den enskilda firman övergick i mitten av 2000-talet i ett aktiebolag som senare gick i konkurs. Idag bedriver 64-åringen samma verksamhet som tidigare, fast i ett nytt bolag. 

Han fortsätter att missköta skatter och avgifter. I december 2015 fick bolaget anmärkningar från sin revisor för att ”inte i rätt tid betalat avdragen skatt, sociala avgifter eller mervärdesskatt”.  

Har du egna erfarenheter? Tipsa oss!

Har du egna erfarenheter? Har du själv arbetat i Sverige?

Hör av dig till ida.andersson@svt.se eller ylva.esping@svt.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stängselgranskning

Mer i ämnet