Foto: SVT

Mihael byggde stängsel åt Trafikverket – fick inte ut sin lön

Uppdaterad
Publicerad

Mihael Sandescu jobbade för en av Trafikverkets underentreprenörer. Men han fick inte betalt för alla sina arbetstimmar.

Det var under sommaren 2015 som Mihael Sandescu började jobba i det bolag som senare under hösten blev underentreprenör åt Trafikverket.

Mihaels tid i företaget började bra.

Stängselgranskning

– Det här jobbet har betytt en fot in i livet, en bra början. Jag trivdes jättebra. Det var jätteroligt att jobba där, berättar Mihael.

Även lönen såg bra ut. Mihael och de andra killarna lovades en timlön som ligger något över minimilönerna i både IF Metalls och SEKO:s avtal.

Men trots att arbetsveckorna ofta var uppemot 60 timmar visar Mihaels timrapporter att han varken fick övertid eller ob-ersättning. Ändå jobbade de nästan varje lördag.

– Vi trodde att vi skulle få extra men det fick vi inte. Men jag vet att man egentligen ska få mer när man jobbar på en lördag eller söndag, säger Mihael.

Har inte förstått att de är delägare

56-åringens bolag drivs som ett kommanditbolag. Det innebär att Mihael och de andra som jobbade i bolaget skrevs in som delägare. Men det tog ett tag innan Mihael förstod att han inte var anställd på vanligt sätt.

– Han frågade först om jag ville bli anställd. Till sist, när jag fick pappret hem från Bolagsverket, fick jag veta att det inte var någon anställning utan att jag var delägare, säger Mihael.

Förklarade 56-åringen någonting för er vad det innebär att driva företag och om vem som ska betala in skatter och sådant?

– Han sa att allt vi behöver bry oss om är att vi ska jobba. Skatt och sånt betalar han. Så sa han till mig och de andra killarna, säger Mihael.

Och när vi kontaktar de andra delägarna visar det sig att det finns fler som uppfattat sig som anställda och som inte förstått att de var delägare.

Fick inte fullt betalt

Det är dock svårt att se exakt vad Mihael har fått betalt. Ingen av delägarna fick lönespecifikationer och pengarna betalades till stora delar ut kontant.

– Vi fick pengarna i handen. Jag tyckte också att det var konstigt och jag sa till min arbetsledare att jag ville ha pengarna in på mitt konto, säger Mihael.

Efter den första dagen på stängslingsprojektet för Trafikverket hände det något. Mihael hamnade i bråk med en annan anställd och det fortsatte på kvällen på hotellrummet.

Dagen efter var Mihael inte längre välkommen på jobbet. Trots att det nu har gått ett halvår sedan händelsen har han fortfarande inte fått hela sin innestående lön.

”Jag tappade ett bra jobb”

– Han vill inte betala. Han säger att det som var förra året 2015 är där och att vi ska glömma det som hände då. Jag kan inte göra något mer för jag vet inte vart jag ska ta vägen för att lösa problemet.

Men efter att SVT Nyheter börjat granska Trafikverkets underentreprenörer lovar 56-åringen att Mihael Sandescu ska få fullt betalt.

Mihael är mest ledsen över att han just nu inte har något jobb att gå till.

– Jag tappade ett bra jobb. Och det känns ganska sorgligt, säger Mihael med en suck.

Har du egna erfarenheter? Tipsa oss!

Har du egna erfarenheter? Har du själv arbetat i Sverige?

Hör av dig till ida.andersson@svt.se eller ylva.esping@svt.se.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stängselgranskning

Mer i ämnet