Foto: SVT

Hammarby tvingas spela utan åskådare

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Fotbollförbundet dömer Hammarby att spela två matcher utan publik sedan delar av Hammarbysupportrarna attackerat bortalagets supportrar under matchen mot Gais.

Hammarby ska också betala böter om 250.000 kronor. I den summan ingår 40.000 kronor för de knallskott och bengaler som tändes på Tele2 Arena inför matchen mot Gais.

Det var i matchen mot Gais i Superettan den 19 september som ett 40-tal Hammarbysupportrar tog sig in på en stängd läktare och kastade knallskott, öl och mynt på Gais-supportrarna.

Hammarbys straff för publikkaoset

Svenska Fotbollförbundets disciplinnämnd ogillade Gais yrkanden på poängavdrag för Hammarby och att Gais skulle tilldelas segern med 3-0. Gais ansåg inte att domaren skulle ha tillåtit matchen att spelas färdigt. Hammarby vann matchen med 3-1 efter ett halvtimmeslångt avbrott i första halvlek.

”Hammarby kan inte undgå ansvar”

Hammarby får alltså spela säsongens två sista matcher på Tele2 Arena utan publik. Det är matchen mot Degerfors den 20 oktober och matchen mot Östersund den 2 november.

Disciplinnämnden skriver i sitt beslut att man ”delar Hammarbys beskrivning av att supportrarnas agerande närmast är att betrakta som en terroristattack mot Gais supportrar”. Däremot anser man inte att Hammarby kan undgå ansvaret för det inträffade.

Det är Hammarby som har ansvaret för ordningen på arenan och för sina supportrars uppförande i samband med match, skriver disciplinnämnden, och ”bör därför ådömas en kännbar påföljd”.

”Inte i proportion”

Hammarby skriver i ett meddelande på sin webbplats att ”straffet överhuvudtaget inte står i proportion till det som inträffade” och att klubben kommer att överklaga beslutet till Fotbollförbundets besvärsnämnd.

”Vid incidenter som vi anser vara jämförbara med det som hände vid matchen mot Gais har det utdömts bötesstraff i nivåer kring 100.000 kronor. Givet det framgångsrika säkerhetsarbete klubben bedrivit sedan 2006 och de kraftfulla åtgärder som vidtagits efter händelserna mot Gais vänder vi oss helt mot att vi tilldöms spel inför tomma läktare”, skriver Hammarby.

Hammarby skriver att de fåtal individer som bär ansvaret för händelserna är identifierade och kommer med stor sannolikhet att få tillträdesförbud.

”Som ett terroristangrepp”

Ordföranden i disciplinnämnden, Khennet Tallinger, säger att skälet till det hårda straffet för Hammarby är att man ser mycket allvarligt på händelsen.

– Vi betraktar det mer eller mindre som ett terroristangrepp. Det har genomförts på ett sådant sätt att det fanns uppenbar fara för andra personers liv och hälsa. Det är kopplat till ett icke fungerande säkerhetsarbete, säger Tallinger.

Han säger att Hammarby har ett strikt ansvar för det som hände och att det inte går att anföra att arenan var ny.

– Då får man planera säkerhetsarbetet utifrån att det är en ny arena. De har det totala ansvaret för säkerheten.

Domarens beslut

När det gäller Gais protest mot att matchen återupptogs, svarar Tallinger:

– Det är domarens beslut och han bestämmer enväldigt. I och med att matchen spelades färdigt är det det resultatet som gäller.

Hammarby har anmält Gais för lagets supportrars uppträdande under matchen. Disciplinnämnden kommer att ta beslut i det ärendet senare.

Läs Fotbollförbundets disciplinnämnds utlåtande här.

Mer på SVT Sport.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hammarbys straff för publikkaoset

Mer i ämnet