Mannen greps i närheten av lägenheten. Foto: SVT

Misstänkt styckmördare inte psykiskt sjuk

Uppdaterad
Publicerad

Den 21-åring som misstänks ha mördat en 19-årig kvinna led inte av någon allvarlig psykisk störning.

En 21-årig man som står åtalad för att ha mördat en 19-årig kvinna i Uppsala i december förra året led inte av någon allvarlig psykisk störning vid tiden för brottet. Det visar den rättspsykiatriska undersökning som mannen har genomgått, vilket Expressen var först att rapportera om.

LÄS MER: Styckmordet i Luthagen – detta har hänt

Mordbranden i Uppsala

Fortsatte skära i kvinnan

Mannen misstänks ha mördat kvinnan med kniv i en lägenhet i Uppsala. Efter mordet ska mannen ha fortsatt skära i kvinnan, och enligt åklagare Anne Sjöblom ska han ha försökt stycka kvinnan genom att avskilja hennes armar från kroppen.

När detta misslyckats ska mannen ha satt eld på lägenheten för att dölja mordet på kvinnan, som hade över tjugo skär- och sticksår på kroppen. Mannen, som sågs klättra ut ur den brinnande lägenheten genom ett fönster, står åtalad för mord, brott mot griftefriden och mordbrand.

LÄS MER: Misstänkt styckmord – yrkar på rättspsykiatrisk undersökning

Rättegången fortsätter

I juni hölls rättegången mot 21-åringen vid Uppsala tingsrätt, som gick på åklagarens linje och beslutade att mannen skulle genomgå en rättspsykiatrisk undersökning innan påföljd kan fastställas.

Enligt det rättspsykiatriska utlåtandet finns det inte medicinska förutsättningar att döma 21-åringen till vård. Huvudförhandlingarna återupptas den 25 juli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordbranden i Uppsala

Mer i ämnet