Mannen greps i närheten av lägenheten. Foto: SVT

Misstänkt styckmord – yrkar på rättspsykiatrisk undersökning

Uppdaterad
Publicerad

Idag hölls den avslutande rättegångsdagen i fallet där en 21-årig man står misstänkt för mord och mordbrand. Tingsrätten beslutade att mannen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Mannen är misstänkt för att ha mördat en ung kvinna och sedan satt lägenheten i brand. Enligt åklagaren har mannen med ett vasst föremål försökt avskilja armarna från kroppen och när han inte lyckats satt lägenheten i brand och sedan klättrat ut genom ett fönster.

Åklagaren har tidigare begärt att mannen skulle genomgå en liten rättspsykiatrisk undersökning. Idag hölls slutpläderingar i målet och åklagaren yrkade på att mannen genomgår en större undersökning.

Mordbranden i Uppsala

– Jag kommer att yrka på att han ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning innan vi kan bestämma en påföljd. Det verkar som han inte kommer att gå med på att göra undersökningen men vi får se hur det blir, sa åklagare Anne Sjöblom tidigare under onsdagen.

På onsdagseftermiddagen stod det klart att Uppsala tingsrätt gick på åklagarens linje. Rätten beslutade att mannen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning innan en påföljd kan fastställas. En rättspsykiatrisk undersökning kan ta runt fyra veckor att slutföra och den ligger sedan till grund för att om mannen döms fastställa om han får ett fängelsestraff eller om han blir dömd till vård.

LÄS MER: Åklagaren: ”Kvinnan dog innan mordbranden”

”Övertygande bevisning”

Åklagaren gör bedömningen att bevisläget är gott och har tidigare berättat att man säkrat en mängd spår. Bland annat ska ska man ha påträffat mannens fingeravtryck i kvinnans blod.

– Jag anser att det finns övertygande bevisning för att det är han som har gjort det här och det är min uppfattning att tingsrätten även bör komma fram till att det, säger åklagare Anne Sjöblom.

LÄS MER: ”Han försökte stycka henne”

Säger att han inte minns

I det första förhöret som hölls med mannen har han uppgett att han gått ut en kort stund för att handla och sedan kommit tillbaka till lägenheten och funnit kvinnan död. Enligt åklagaren är detta falskt eftersom man granskat övervakningsmaterial från butiken och där syns inte mannen till. I efterhand har mannen ändrat sin historia och säger genom sin försvarare Magnus Nyström att det första han minns är att han vaknar upp i en cell på polishuset. Mannen kan på grund av att han inte minns kvällen varken erkänna eller förneka något brott.

LÄS MER: Advokaten: Avvaktar polisens utredning

21-åringen, som även är misstänkt för brott mot griftefriden, förblir häktad fram till dess att den rättspsykiatriska undersökningen är klar. Preliminärt ska förhandlingarna fortsätta den 25 juli.

SVT Nyheter Uppsala söker mannens försvarare för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordbranden i Uppsala

Mer i ämnet