Polis och räddningstjänst larmades till Hällbygatan i Uppsala den 13 december. Foto: SVT

Styckmordet i Luthagen – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

I december rycker räddningstjänsten ut till en lägenhetsbrand i Luthagen mitt på dagen. I lägenheten hittas en kvinna som avlidit. En 20-åring grips och åtalas och i juni hålls rättegången mot mannen, som misstänks ha styckat kvinnan och därefter ha tänt eld på lägenheten.

13 december: Räddningstjänsten rycker ut till en fullt utvecklad lägenhetsbrand i Luthagen. En kvinna hittas död i lägenheten. En 20-årig man grips inte långt från platsen. Polisen är förtegen om hans gripande och utredningen rubriceras som mordbrand.

15 december: Åklagare Anne Sjöblom begär 20-åringen häktad för mord och mordbrand. Hon hänvisar till brottets allvarlighetsgrad och att straffet kan bli fängelse i mer än två år. Ett vittne ska ha sett honom klättra ut ur den brinnande lägenheten genom ett fönster. 20-åringen är sedan tidigare känd av polisen, men inte dömd för några grövre brott.

Mordbranden i Uppsala

16 december: 20-åringen häktas på sannolika skäl misstänkt för mord och mordbrand. Åklagare Anne Sjöblom menar att kvinnan dödats innan branden startade. Kvinnans kropp har obducerats, men Anne Sjöblom vill inte kommentera hur kvinnan avlidit. Den tekniska undersökningen pågår fortfarande och en mängd förhör ska hållas. 20-åringen motsätter sig häktningen, men det är oklart om han nekar till brott.

1 juni: Mannen, som nu är 21 år, åtalas för mord och mordbrand. Enligt Anne Sjöblom har han försökt stycka kvinnan genom att avskilja hennes armar från kroppen. Då det misslyckats ska han ha försökt elda upp henne och lägenheten för att dölja mordet. Han åtalas också för brott mot griftefriden. Kvinnan hade över tjugo skär- och sticksår på kroppen, och det är en skada på halsen som gjort att hon förblödit. I polisförhör ska mannen ha sagt att han gått ut en kort stund och sedan hittat kvinnan död och lägenheten i brand. Men han ändrar sin historia och säger att han inte minns något. Polisens tekniker har hittat hans fingeravtryck i kvinnans blod.

9 juni: Rättegången mot 21-åringen inleds. Fyra rättegångsdagar är planerade.

21 juni: Slutpläderingar hålls. Åklagaren yrkar på att 21-åringen ska genomgå rättsspsykiatrisk undersökning innan man kan bestämma påföljd. En sådan kan ta runt fyra veckor att slutföra.

24 juli: Resultatet av den rättspsykiatriska undersökningen visar att den 21-åriga mannen inte lider av någon allvarlig psykisk störning. Den 25 juli återupptas huvudförhandlingarna i Uppsala tingsrätt.

25 juli: Vid den sista rättegångsdagen yrkade åklagaren på att den 21-åriga mannen för mord, mordbrand och brott mot griftefriden ska dömas till 14 års fängelse. Försvararen anser att mordrubriceringen ska skrivas ned till dråp eftersom det enligt honom saknas uppsåt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordbranden i Uppsala

Mer i ämnet