Idag visades filmer från salen på Akademiska sjukhuset i Uppsala, där sonen vårdades. Foto: TT/Åklagarmyndigheten

Rättegången mot mamman uppskjuten

Uppdaterad
Publicerad

I dag skulle rättegången i hovrätten mot mamman som misstänks för 14 mordförsök på sitt barn ha börjat.

Men i sista stund har Svea hovrätt beslutat att skjuta på rättegången, och den kan tidigast hållas under hösten.

– Beslutet kom väldigt sent i måndags. Jag tycker att det var olyckligt, vi var förberedda att dra igång nu på morgonen, säger åklagaren Annika Bokefors.

Rättegången i hovrätten mot mamman som misstänks för 16 fall av grov misshandel och 14 fall av mordförsök på sitt för tidigt födda barn planerades till 35 rättegångsdagar. Förhandlingen skulle ha inletts i dag på morgonen och avslutats 20 april.

Men sent i måndags kom beslutet om att rättegången mot mamman som friades i tingsrätten skjuts upp.

Misstänkt för mordförsök på eget barn

– Jag hade begärt in ytterligare utlåtande från sakkunniga. Försvaret menade att man skulle få för lite tid att förbereda sig och inhämta egna utlåtanden, så hovrätten beslutade att skjuta upp förhandlingarna. Och eftersom det är så många förhandlingsdagar så såg inte hovrätten någon annan möjlighet än att skjuta upp förhandlingen till efter sommaren, säger åklagare Annika Bokefors.

Oenig tingsrätt

Det var en oenig tingsrätt som i juli 2016 friade mamman på alla åtalspunkter.

Uppsalakvinnan misstänktes för 16 fall av grov misshandel, 14 fall av mordförsök och ett misstänkt försök till grov misshandel på sitt för tidigt födda barn. Åklagaren hävdade i tingsrätten att mamman skulle lida av beteendestörningen Münchhausen syndrom by proxy, och försökt hålla sitt barn sjukt, bland annat genom att orsaka barnet kvävning genom att hålla för barnets näsa och mun.

Försvaret: Medicinsk förklaring

Försvaret hävdade å sin sida att det inte gick att utesluta att det fanns medicinska förklaringar till barnets attacker, och att attackerna dessutom hade fortsatt efter att mamman häktats.

– Vi har åberopat ett stort antal vittnen – bland annat anhöriga och även dagispersonal – som vittnat om hur pojken drabbats av liknande symptom när mamman redan suttit inlåst, sade försvarsadvokaten Johan Rainer till SVT Nyheter Uppsala efter rättegången.

”Sent beslut”

Åklagaren Annika Bokefors vill dock ha fallet prövat i ytterligare en instans, och ska försöka visa i hovrätten att den enda möjliga förklaringen till barnets attacker är mammans agerande.

  – Vi vill ha ett klargörande vad det gäller vissa icke epileptiska anfallstyper. Vad svaret är vet vi inte men vi vill bara utreda frågan med anledningen av hur tingsrätten har skrivit i domen, säger Annika Bokefors.

– I tingsrätten förde försvaret in olika hypoteser om medicinska förklaringar, men jag menar att det handlar om mammans agerande. Det är konstaterat att det inte är något medicinskt fel på barnet, och därför har jag begärt in ytterligare utlåtande från två experter som ska visa det, säger Annika Bokefors.

Att rättegången inte kunde dra igång i dag var en missräkning för åklagaren.

– Det kändes väldigt sent att ta beslutet på måndagen. Vi var förberedda att sätta igång. Nu får det stå åt sidan för annat, säger Annika Bokefors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt för mordförsök på eget barn

Mer i ämnet