Rune Lundberg blev fast på 1000 meters djup när det brann för fullt i en kompresor i Bolidens gruva i Kristineberg i slutet av augusti 2013. Arkivbilder. Foto: SVT

Boliden får böta halv miljon efter gruvbrand

Uppdaterad
Publicerad

Boliden Mineral ska betala en halv miljon i böter för arbetsmiljöbrott efter branden i Kristinebergsgruvan för två år sedan, då en gruvarbetare och två rökdykare skadades.

I nära fem timmar satt den 55-årige gruvarbetaren Rune Lundberg fast i sin hytt i ett borraggregat på tusen meters djup när det brann för fullt i en kompressor i Bolidens gruva i Kristineberg i slutet av augusti 2013.

22 personer befann sig i gruvan när branden startade i en dieselkompressor. Branden slog dessutom ut gruvans ventilationssystem.

Gruvbrand i Kristineberg

– Röken, kompakt, tjock rök, bara vällde in och Rune förstod att det bara var att kasta sig ner på golvet i riggen för att komma åt mesta möjliga syre, berättar hans vän.

Rune och samtliga arbetare kunde så småningom räddas ur gruvan, och ingen ådrog sig allvarligare fysiska skador.

Utreddes som arbetsmiljöbrott

Olyckan utreddes som arbetsmiljöbrott av Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål vid nationella åklagaravdelningen. Nu slår åklagaren fast att Boliden Mineral ska betala 500.000 kronor i böter för arbetsmiljöbrott efter branden.

Enligt strafföreläggandet var den luftkompressor som startade branden på 1.000 meters djup felplacerad.

”Näringsidkaren har inte gjort vad som skäligen kunnat krävas för att förebygga brottsligheten”, skriver åklagaren i strafföreläggandet.

Styrud Arctic som hade ansvar för kompressorn får böta 300.000 kronor.

– Styrud har bedömts vara mindre delaktiga, därför får de också en lägre bot, säger kammaråklagare Christer B Jarlås till Nyhetsbyrån Siren.

Jarlås meddelar att strafföreläggandena ännu inte hunnit godkännas, men att han inte hade utfärdat dem om inte bolagen i ett tidigare skeende hade sagt sig vara villiga att acceptera dem.

Flera olyckor i Kristineberggruvan

Lastbil fattade eld

Vid lunchtid den 12 september 2015 startade en brand nere i Kristinebergsgruvan i Lycksele. 25 personer blev instängda 1.200 meter under jord, 23 av dem lyckades ta sig till räddningskurarna, men två stängdes in i en så kallad riskzon.

Boliden Mineral berättar hur olyckan startade:

”En av Bolidens lätta lastbilar fattade eld och var parkerad i en lastficka. Personen som hade parkerat bilen befann sig längre in i brytningsrummet och upptäckte efter en tid rökutveckling och informerade arbetsledare.”, skrev företaget i anmälan till Arbetsmiljöverket.

Ingen skadades allvarligt.

700 ton bergmassa rasade

I slutet av juni i år inträffade ett större ras i gruvan, då 700 ton bergmassa föll från en av väggarna. Enligt en utredning inträffade raset i samband med borrning.

Ingen person skadades vid raset.

Större brand slog ut ventilationen

För två år sedan, augusti 2013, bröt en större brand ut på i gruvan på 1.000 meters djup. 22 personer befann sig i gruvan när branden startade i en dieselkompressor. Branden slog dessutom ut gruvans ventilationssystem.

Rune Lundberg satt instängd i gruvan i fem timmar medan räddningsarbetet pågick.

Samtliga arbetare kunde så småningom räddas ur gruvan, och ingen ådrog sig allvarligare fysiska skador.

Flera mindra olyckor

En rad mindre arbetsplatsolyckor har också drabbat gruvpersonalen. 2011 fick en person elström genom kroppen och fick föras till sjukhus för vård.

2009 fick en arbetare föras till sjukhus efter en krock i en gruvgång. Ett fordon tippade över och orsakade även ett dieselläckage. 2008 inträffade också en mindre rasolycka på 100 meters djup. En person skadades men kunde själv ta sig upp och ut ur gruvan.

1.300 djup

Gruvan i Kristineberg togs i drift 1940 och är den äldsta gruvan i drift inom Bolidenområdet. I gruvan bryts en komplex malm som innehåller zink, koppar, bly, guld och silver, samt en koppar- och guldmalm, enligt företaget Boliden.

Sammanlagt arbetar 240 personer i gruvan, som går 1.300 meter under markytan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvbrand i Kristineberg

Mer i ämnet