Foto: SVT

Hallstahammar tar över ansvaret för Kolbäcks vårdcentral

Uppdaterad
Publicerad

Vårdcentralen i Kolbäck kommer att bli filial till Hallstahammars vårdcentral. Enligt Region Västmanlands utredning är det bästa alternativet och att flytta över patienterna dit.

– Hallstahammar är det bästa alternativet. Utredningen har tittat på flera olika saker, bland annat på avståndet och restid för patienter och personal, möjligheterna att bemanna filialen och förutsättningar för samarbete med till exempel hemsjukvården och sjukhuskliniker, säger regionrådet Pernilla Rinsell (MP).

Det var i oktober som Praktikertjänst som drivit vårdcentralen i Kolbäck meddelade att de från och med sista mars inte längre kommer att fortsätta.

Vårdcentralen i Kolbäck blir filial

Istället kommer vårdcentralen i Kolbäck att drivas som flilial av Region Västmanland från den första april. Med vårdcentralen i Hallstahammar som ”huvudvårdcentral” är det alltså tänkt.

Patienterna flyttas över

Samtliga omkring 5000 patienter som varit listade i Kolbäck skrivs automatiskt över dit.

– Sen kommer man kanske att kunna ha sin huvudsakliga vårdkontakt och sina besök vid filialen, säger Pernilla Rinsell.

Vad kan ni lova patienterna, i form av läkarbemanning, öppettider och så vidare i Kolbäck?

– Vi kommer att ställa krav på läkarbemanning minst tre dagar i veckan. Sen finns det också krav på BVC och distriktssköterskemottagning. Sen så kommer det troligtvis att finnas ytterligare mer men det är en fråga för verksamhetscheferna att arbeta vidare med, vilka vårdkontakter och vilken hjälp man får på Hallstahammars vårdcentral och vilka man får i Kolbäck.

Vill inte tillhöra Hallstahammar

I början av februari fattar regionstyrelsen det formella beslutet.

LÄS MER: Så tycker patienterna

Patienter som SVT tidigare pratat med har aktivt valt att lista sig i Kolbäck just för att de inte velat tillhöra Hallstahammar. För att de inte varit nöjda med vården där och nu blir det så i alla fall. Vad säger du till dem?

– Det är ju ändå så att vi har tittat på vad som är det bästa alternativet och man kommer ju ändå att kunna ha många av sina besök och möten på filialen i Kolbäck.

– Men är det så att man känner att det här verkligen inte fungerar så är man ju naturligtvis fri att välja att lista sig någon annanstans, säger regionrådet Pernilla Rinsell (MP).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdcentralen i Kolbäck blir filial

Mer i ämnet