Sex personer åtalas i muthärvan i Falun

Uppdaterad
Publicerad

Sex personer åtalades idag i den så kallade PEAB-härvan i Falu kommun. Det är fyra anställda eller tidigare anställda hos kommunen och två hos bygg- och entreprenadföretaget PEAB.

Bland de åtalade finns Helén Lott som var chef för Trafik- och Fritidsförvaltningen i Falun när härvan rullades upp. Hon och tre andra tjänstemän åtalas för mutbrott, vilket innebär att dom tagit emot middagar, sprit, hockeybiljetter med mera från Peab. Helén Lott, som idag har en liknande tjänst som chef vid gatuförvaltningen i Norrtälje kommun, vill inte kommentera åtalet.

Åtalas för bestickning

Dalarna – Peabaffären

På PEAB åtalas platschefen i Falun samt en tidigare anställd för bestickning. De har enkelt uttryckt ”smörjt tjänstemännen” på Falu kommun för att få fortsatta uppdrag åt kommunen utan upphandling. Peab säger sig ha nolltolerans när det gäller mutbrott och frågan är om det kommer att innebära konsekvenser för platschefen, som idag jobbar kvar i sin tidigare befattning.

-Nu kommer åtalet och sen får vi avvakta en eventuell dom innan vi tar något beslut om det, säger Niklas Brantingsson, presschef på Peab till Gävledala.

Avslöjades för två år sedan

Det var under sommaren 2011 som det avslöjades att Trafik- och fritidsförvaltningen i Falu kommun köpt gatuunderhåll av företaget Peab som beräknats vara värt över 161 miljoner kronor utan att först ha gjort en offentlig upphandling.

Tjänstemännen blev bjudna

Sen rullades skandalen upp. Det visade sig att flera tjänstemän inom trafik- och fritid bjudits på bland annat kryssningar, middagar, melodifestivalbesök och konferenshelger, allt betalt av PEAB. Men det som då var gratis för kommuntjänstemännen skulle komma att stå dom dyrt.

Chefen fick sparken

Flera av dom stängdes av från sina jobb och chefen för trafik- och fritid, Helen Lott,  fick sparken.

I februari i år dömde Förvaltningsrätten Falu kommun att betala sju miljoner kronor i upphandlingsskadeavgift för att ha kringgått lagen om offentlig upphandling.

Även i Göteborg

Misstankar om mutbrott inom kommunal verksamhet är mycket ovanliga, på senare år har det förekommit vid några tillfällen, där det mest kända är SVT:s avslöjande om mutor inom kommunala bostadsbolag i Göteborg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Peabaffären

Mer i ämnet