Foto: TT

Förrymd pedofil har flytt utomlands

Uppdaterad
Publicerad

Den 49-årige pedofil som för två veckor sedan rymde från rättspsykiatriska kliniken i Sundsvall befinner sig nu utomlands.

Polisen har under dagen lyckats fastställa att den efterlyste rymlingen befinner sig utomlands skriver Polisen i Västernorrland i ett pressmeddelande.

I vilket land han befinner sig tänker polisen inte tala om, förutom att det inte rör sig om något nordiskt land. Man hade planerat att publicera en bild på mannen under dagen men den publiceringen är nu inställd. Polisen uppger också att de bedömer möjligheterna att gripa mannen som goda.

Pedofil på rymmen

En internationell arresteringsorder har utfärdats och han är internationellt efterlyst.

Dömd för sexbrott

Mannen är dömd för sadistiska sexbrott mot barn, med tanke på det måste han anses vara farlig, men han hade ändå beviljats permission med ledsagare.

Det var under en sån permission som mannen försvann. Han var då i Söderhamn och hade två ledsagare med sig.

Kritisk mot rättspsyk

Polisen hade inte kännedom om hur farlig rymlingen bedöms vara.

– Det hade varit önskvärt att få den informationen tidigare, säger Josef Wiklund vid Sundsvallspolisen.

Beviljades pass

Rättspsykiatriska klinikens ledning säger till SVT Västernorrland att man inte haft kännedom om att mannen hämtat ut ett pass förrän efter rymningen. Detta trots att 49-åringen hade sällskap av vårdare när passet hämtades ut.

Enligt paragraf sju i passlagen ska en passansökan avslås om personen genomgår rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövninig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pedofil på rymmen

Mer i ämnet