Kim Jong-nam dog i Malaysias huvudstad Kuala Lumpur under måndagen. Foto: TT

Fjärde person gripen för mord på Kim Jong-nam

Uppdaterad
Publicerad

Efter att halvbrodern till Nordkoreas diktator hittats död i Malaysia har nu en fjärde person gripits för inblandning i det polisen misstänker är ett giftmord. Det bekräftar malaysiska myndigheter tidigt på lördagen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Personen som gripits är en nordkoreans man, uppger malaysisk polis på lördagen. Mannen ska ha kopplingar till mordet på Kim Jong-nam, halvbroder till Nordkoreas diktator Kim Jong-un.

Den fjärde gripne personen har identifierats som en man född 1970, och i ett uttalande från polisen ska gripandet ha gjorts i fredags i delstaten Selangor. Han är den förste nordkorean som gripits efter mordet, och han greps fredag morgon, lokal tid.

Kim Jong-uns halvbror död

Misstänkt giftmord på flygplats

Det var i måndags som beskedet plötsligt kom att Kim Jong-uns äldre halvbror dött i Malaysias huvudstad Kuala Lumpur. Omedelbart fattade polisen i landet misstankar om att han blivit giftmördad.

Sydkoreansk underrättelsetjänst har i veckan gått ut och sagt att det var nordkoreanska agenter som giftmördade halvbrodern. Samtidigt har flera minst sagt märkliga uppgifter rörande fallet uppkommit.

Läs mer: Misstänkt ”trodde hon deltog i tv-spratt”

Totalt tre personer, två tvinnor och en man, har gripits misstänkta för att på ett eller annat sätt vara inblandad i det misstänkta giftmordet. Så sent som under fredagen uppgav rikspolischefen i Indonesien att en av de gripna, en 25-årig indonesisk kvinna, uppgett att hon fått betalt för att delta i vad hon trodde var ett filmat spratt.

De två gripna kvinnorna har indonesiskt respektive vietnamesiskt pass och mannen är från Malaysia. Medierna i Nordkorea har inte rapporterat alls om mordet på Kim Jong-nam, som skedde i måndags på flygplatsen i Kuala Lumpur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kim Jong-uns halvbror död

Mer i ämnet