Polis utanför byggnaden där Kim Jong-nam ska ha bott. Foto: TT

Misstänkt i mordet på Kim Jong-nam ”trodde hon deltog i tv-spratt”

Uppdaterad
Publicerad

En av kvinnorna som gripits misstänkta för inblandning i mordet på den nordkoreanske diktatorns halvbror Kim Jong-nam ska ha trott att hon var med i en tv-filmat spratt.

Samtidigt har det blossat upp ett diplomatiskt bråk – Nordkorea vägrar att erkänna obduktionsresultatet.

I måndags dog den nordkoreanske ledaren Kim Jong-uns äldre halvbror Kim Jong-nam när han var på besök i Malaysia. Polisen misstänker att han blivit giftmördad på Kuala Lumpurs internationella flygplats och har skickat prover från den rättsmedicinska analysen till ett laboratorium.

Tre personer har gripits misstänkta för dådet. En av dem är en 25-årig indonesisk kvinna.

Kim Jong-uns halvbror död

Trodde det var ett spratt

Nu uppger Indonesiens rikspolischef Tito Karnavian att kvinnan ska ha fått betalt för att delta i ett filmat spratt, baserat på uppgifter från de malaysiska myndigheterna. Tillsammans med en annan kvinna ska hon ha utfört spratt som gick ut på att be män att blunda och sedan spreja dem med vatten, skriver The Guardian.

– Det här gjordes tre eller fyra gånger och de fick några dollar för det, och med det sista målet, Kim Jong-nam, ska det ha varit farliga ämnen i behållaren. Hon visste inte att det var ett mordförsök av vad som tros vara utländska agenter, säger Tito Karnavian.

Uppgifterna har dock inte bekräftats av den malaysiska polisen.

Den andra misstänkta kvinnan bodde på ett hotell i närheten av flygplatsen dagarna före det misstänkta mordet.

Vägrar erkänna obduktionsresultatet

Samtidigt har det blossat upp ett diplomatiskt bråk kring Kim Jong-nams kvarlevor mellan Nordkorea och Malaysia. Nordkorea uppger att man kommer att vägra erkänna obduktionsresultatet och begär att de malaysiska myndigheterna omedelbart ska låta dem ta över ansvaret för kroppen, skriver Reuters.

Nordkoreanska diplomater har visat ett stort intresse för kroppen och tillbringat flera timmar på bårhuset.

Malaysia säger att man bara kommer att överlämna kroppen på de anhörigas begäran och inte förrän man låtit dna-testa kvarlevorna för att vara helt säkra på att det verkligen rör sig om Kim Jong-nam.

– Vi måste samla in dna-prover från de närmaste släktingarna för att få slutgiltiga bevis på offrets identitet, säger Abdul Samah Mat, polischef i Selangor.

Fruktade för sitt liv

Personer som stod Kim Jong-nam nära hävdar att hans halvbror var ute efter honom. Enligt en gammal skolkamrat fruktade 46-åringen för sitt liv.

Nordkoreanska medier har inte rapporterat om dödsfallet. Nu överväger Sydkorea att informera sina grannar om händelsen.

– Vi överväger att få in information om mordet på Kim Jong-nam i Nordkorea via högtalare, säger en sydkoreansk militärofficer till NBC News.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kim Jong-uns halvbror död

Mer i ämnet