Chile kan skriva historia

Uppdaterad
Publicerad

Det chilenska folket har all anledning att jubla – för första gången sedan 1987 spelar nationen final i Copa América. På lördag kan värdnationen Chile skriva historia – men det är 14-faldiga mästaren Argentina som står i vägen.

Med två mål mot Peru sköt Eduardo Vargas Chile till Copa América-final för första gången på 28 år.

– Det är inte varje dag vi spelar final, vi når inte alltid så här högt. Men nu står vi mer enade än någonsin, och är redo att slutföra det här jobbet, säger mittbacken Eugenio Mena inför matchen som väntar.

Copa America

– Det kommer bli väldigt tufft, men förhoppningsvis kan vi till slut få med bucklan hem, fortsätter Mena.

Argentina en tuff moståndare

Men för finalmotståndet står igen mindre än 14-faldiga Copa América-mästaren Argentina. En motståndare Chile historiskt sett har haft mycket svårt att besegra.

Nationerna har mötts 81 gånger i officiella sammanhang – Argentina har vunnit 56 gånger, Chile bara sex. Senaste segern för chilenarna kom i VM-kvalet 2008. Fabián Orellana gjorde matchens enda mål i 35:e minuten.

På lördag har Chile chans till revansch – och en historisk titel. Nationen har kommit tvåa i Copa América fyra gånger och har aldrig vunnit ett stort mästerskap.

”Vi har bara en dröm”

– Vi har bara en dröm och jag tror att som land, som grupp, måste vi stå enade, med gemensamma krafter ska vi få det vi längtat efter, säger mittbacken José Rojas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Copa America

Mer i ämnet