Nils van der Poel, Marcus Kinhult och Stina Blackstenius är tre talanger att hålla ögonen på. Foto: TT Nyhetsbyrån/Bildbyrån

Lista: Svenska tonårstalanger

Uppdaterad
Publicerad

Det är lika bra att ni lägger de här namnen på minnet direkt. Ni kommer ändå att behöva dras med dem de närmsta 10 till 15 åren. SVT Sport har listat några av våra största tonårstalanger.

Stina Blackstenius, 19 år, fotboll

Skyttedrottning och den klarast lysande stjärnan i det F19-landslag som tog EM-guld i går. Blev historisk som den mesta målskytten (37) någonsin i ungdomsmästerskap samt kval. Till vardags i damallsvenska Linköping. ”Hon kan absolut vara aktuellt för A-landslaget framöver”, sade förbundskapten Pia Sundhage till SVT Sport i går.

Jerry Tollbring, 19 år, handboll

Straffspecialist som spottade in 175 mål sitt debutår i elitserien, då för Rimbo, och blev historiens bäste juniormålskytt. Förde i fjol IFK Kristianstad till första SM-guldet på 62 år redan under sin första säsong i klubben.

Elienor Werner, 17 år, stavhopp

Överlägsen i finalen på ungdoms-VM i Colombia förrförra helgen. Konkurrenterna stannade på 4.05, Werner klarade hela 4.26. Det räckte till såväl VM-guld som världsårsbästa på juniorsidan. Superstjärnan Jelena Isinbajeva vann samma tävling 1999, men var då 16 centimeter sämre än Werner.

Mikael Ymer, 16 år, tennis

Förste svensken sedan Robin Söderling att vinna guld på junior-EM. Och då ska man komma ihåg att Ymer inte ens är fyllda 17 år och vann i 18-årsklassen. Två veckor tidigare gick han till final i Wimbledons ungdomsturnering. Brorsan Elias, 19, är redan bäst i Sverige på herrsidan och håller på att slå sig in bland de 100 främsta på världsrankingen.

Hanna Olsson, 16 år, ishockey

Forwarden debuterade i Riksserien som 13-åring. Vid 15 års ålder hade hon redan vunnit SM-guld och debuterat i A-landslaget. Det här året var hon den stora skrällen i den svenska VM-truppen.

Marcus Kinhult, 19 år, golf

Trea på världsrankingen för amatörer. Gjorde i helgen sin första Europatourtävling utomlands och slutade då på tionde plats i Schweiz. Kommer allt närmare proffslivet.

Klara Lundquist, 15 år, basket

En del av Alviks startfemma i Basketligan. Snittade över elva poäng per match och utsågs till ”Årets rookie”. Är den spelare som snittat flest poäng per match i ett svenskt ungdomslandslag i basket någonsin.

Anton Källberg, 17 år, bordtennis

Femma på världsrankingen för juniorer. Gjorde en lyckad säsong i Tysklands näst högsta liga och nu väntar ett nytt äventyr i den nya A-ligan i Kina, en talangserie under högsta serien. Tar troligtvis steget upp till högstaligan i Tyskland nästa säsong. Vann nyligen guld i junior-EM.

Ida Jansson, 16 år, cykel

Den största talangen svensk cykelsport har sett på många år. Åkte som förstaårsjunior till JEM i mountainbike nu i helgen för att se och lära men kom hem med en bronsmedalj. Överlägsen etta redan i sin första juniorvärldscuptävling i Italien i april.

Nils van der Poel, 19 år, skridsko

Försvarade i februari sin guldmedalj på 5 000 meter vid junior-VM från i fjol. Är dessutom snubblande nära det tio år gamla världsrekordet för juniorer. Förbundskapten Mattias Hadder har liknat van der Poels förmåga att pressa allt ur kroppen i skarpt läge vid storheter som Gunde Svan och Ingemar Stenmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.