Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Eurovisionforskaren om varför Israel inte lär uteslutas ut Eurovision. Foto: TT/SVT

1 005 svenska artister: Uteslut Israel från Eurovision

Uppdaterad
Publicerad

1 005 svenska artister uppmanar i ett gemensamt upprop EBU och SVT att utesluta Israel från Eurovision i. Anledningen är kriget i Gaza.

Artisterna hänvisar till att EBU, som arrangerar Eurovision, uteslöt Ryssland ur tävlingen på grund av invasionen av Ukraina. EBU nekade även medlemsbolag från Belarus att delta 2021 då landet bröt mot EBU:s pressfrihetsregler.

”Vi förväntar oss att både EBU och SVT är konsekventa i sin hållning gentemot länder som kränker demokratiska värden och mänskliga rättigheter”, skriver artisterna bakom uppropet.

Eurovision song contest 2024

”En moralisk fråga”

Bland dem som signerat uppropet finns Anna Ternheim, Eric Saade, Peg Parnevik, Robyn, Mauro Scocco, Silvana Imam, Timbuktu, Sabina Ddumba, Viagra Boys, Newkid, Petra Marklund, Daniel Adams-Ray, Malena Ernman, Marit Bergman och Miriam Bryant.

– Jag hade inte hjärta att blunda för det som pågår, jag älskar Melodifestivalen och ESC och allt som de står för. Jag klarar inte av att se trovärdigheten förstöras på detta sättet, skriver Eric Saade i ett mejl till Kulturnyheterna.

Artisterna anser ”att EBU genom att tillåta Israels medverkan uppvisar en anmärkningsvärd dubbelmoral som undergräver organisationens trovärdighet.”

– 10 000 döda barn och en utredning om folkmord gör att det inte är en politisk fråga länge. Det är en moralisk fråga, och jag älskar detta sammanhanget (ESC) för mycket för att inte uttrycka min oro, skriver Eric Saade.

Kritik från flera håll

Israels medverkan i årets Eurovision song contest har kritiserats från flera håll. Bland annat har 1 300 finländska musiker krävt att tv-bolaget Yle sätter press på arrangörerna eller bojkottar tävlingen i Malmö. På Island har kritiken lett till att man inte bestämt sig om man kommer att delta.

Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar har sagt att Israels medverkan borde stoppas.

Men trots kritiken har arrangören EBU meddelat att det inte är aktuellt att utesluta landet. EBU har tidigare sagt att Eurovison song contest är en tävling mellan public servicebolag snarare än stater.

SVT bemöter kritiken i ett inlägg och hänvisar till att det är EBU som bestämmer vilka som deltar och att SVT förhåller sig till det beslutet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Israels ambassadör Ziv Nevo Kulman svar på kritiken från de svenska artisterna. Foto: Jörgen Söderström/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision song contest 2024

Mer i ämnet