Hamid Mohammadi jobbar extra som skulptör i en ateljé i Höganäs. Foto: SVT

Hamid Mohammadi: ”Min familj är lika känd som Lars Vilks”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt fredsavtalet som slutits mellan USA och talibanerna kan USA lämna Afghanistan inom 14 månader – något som skulle kunna förvärra situationen för konstnärerna i landet. Bildhuggaren Hamid Mohammadi bor i Sverige men riskerar utvisning till just Afghanistan.

– Att avbilda levande människor eller djur är förbjudet i Afghanistan. Det är tabu, säger Hamid Mohammadi till Kulturnyheterna.

Hamid Mohammadi kom till Sverige 2015. Nu går han på gymnasiet och jobbar extra hos en skulptör i skånska Höganäs.

– Att avbilda levande människor eller djur är förbjudet i Afghanistan, det får man absolut inte göra. Det är tabu, det är haram, säger Hamid Mohammadi till Kulturnyheterna.

Utsatta för våld

I Afghanistan drev Hamid Mohammadis familj ett känt stenhuggeri, men verksamheten blev omöjlig efter att de blivit utsatta för våld och hot om ytterligare konsekvenser om de inte slutade att häda.

– Min familj är lika känd i Afghanistan som Lars Vilks är i Sverige, fast Lars Vilks har sina livvakter med sig 24 timmar, sju dagar i veckan eftersom han bor i Sverige, ett av världens säkraste länder, säger Hamid Mohammadi.

Skapandet tillhör Gud

Enligt Mohammad Fazlhashemi, professor i islamisk teologi vid Uppsala universitet, tycker talibanerna illa om avbildande konst av två skäl.

– Dels en teologisk förklaring: att de anser att skapandet enbart tillhör Gud. Den andra förklaringen är att de vill skapa ett idealsamhälle, säger Mohammad Fazlhashemi, och tar som exempel när talibanerna år 2001 sprängde två 1500 år gamla buddhastatyer i Afghanistan eftersom de uppfattade dem som ”oislamiska”.

– När de efter 19 års strider mot USA och dess allierade har skrivit under ett avtal ser de sig som segrare. Då kan man misstänka att samma typ av begränsningar ska återkomma just när det gäller konstnärer.

”Måltavlor för talibaner”

Hamid Mohammadi oroar sig nu för att bli utvisad från Sverige till Afghanistan.

Det finns ju vissa konstnärer och filmare som verkar i Afghanistan, varför skulle inte du kunna göra det?

– Det finns inga stenhuggare eller skulptörer i Afghanistan, absolut inte. Men det finns regissörer, författare och journalister som försöker visa en annan bild av samhället men de är måltavlor för talibaner, säger Hamid Mohammadi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.