Ai stämmer kinesiska skattemyndigheten

Uppdaterad
Publicerad

Den kinesiske konstnären Ai Weiwei stämmer nu Kinas skattemyndighet. Ai Weiwei menar att myndigheten agerat olagligt när den krävt hans bolag på ett stort skadestånd för påstådd skatteflykt.

Den amerikanska nyhetsbyrån AP rapporterar att Ai Weiwei lämnade in sin stämningsansökan vid domstolen i huvudstaden Peking på fredagen. Stämningen riktas mot inspektionsgrupp nummer 2 vid Pekings skattemyndighet, som Ai menar har brutit emot lagar bland annat när det gäller hantering av bevis och förhör av vittnen.

AP har, utan framgång, försökt att få en kommentar av Kinas skattemyndighet.

Ai Weiwei

Övervakade sig själv

För en vecka sedan ådrog sig, ännu en gång, Ai Weiwei de kinesiska myndigheternas ogillande. Den gången handlade det om att Ai Weiwei protesterade emot att vara ständigt övervakad genom att sätta upp webbkameror i sitt egna hem. Tilltaget gillades inte av myndigheterna och webbkamerorna stängdes av tämligen omgående.

För nästan exakt ett år sedan greps Ai Weiwei på Pekings flygplats. Han släpptes först två och en halv månad senare.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ai Weiwei

Mer i ämnet