Konstnären Ai Weiwei ligger i ständigt bråk med Kinas regim. Foto: Ap/Scanpix

Ai Weiwei måste betala

Uppdaterad
Publicerad

Den kinesiske konstnären Ai Weiwei överklagan har fått avslag igen. Han måste betala runt 16 miljoner kronor.

Ai Weiwei lever ett turbulent liv. Efter att ha suttit fängslad på hemlig ort i nästan tre månader, stämdes han på motsvarande cirka 16 miljoner kronor för skattebrott, av kinesiska myndigheter.

Enligt myndigheterna utgörs beloppet av uteblivna skatteinbetalningar som Ai Weiwei nu är skyldig staten. Den regimkritiske konstnären menade att han blev stämd enbart av politiska skäl, och har nu överklagat domen två gånger.

Ai Weiwei

”Skamlöst”

På torsdagen slog ännu en kinesisk domstol fast att konstnärens företag Fake Cultural Development ska betala. Det rapporterar brittiska BBC. Ai Weiwei kallar domstolens beslut för ”skamlöst” och säger till nyhetsbyrån Reuters att han och hans firma inte fick någon möjlighet att försvara sig.

Kritiker menar att skattemålet egentligen handlar om att myndigheterna vill tysta ner Ai Weiwei, eftersom han har kritiserat regeringens hantering av lagen upprepade gånger.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ai Weiwei

Mer i ämnet