Ai Weiwei. Foto: Scanpix

Ai Weiwei gör hårdrocksmusik

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska den kinesiske konstnären uttrycka sin regimkritik i musik.

Den kinesiske dissitenten och konstnären Ai Weiwei är mest känd för sina konstverk och -videor. Men nu tänker han börja uttrycka sin kritik mot landets regim med ett nytt medel: musik. Han har redan uppträtt med en ”Gangnam Style”-tolkning, men nu kliver han djupare in i musikens värld.

Nyhetsbyrån Reuters rapporterar att konstnären har spelat in sitt första album, som kommer bjuda på en mix av arg punk och britpop inbäddat i hårdrock. Skivans låtar kommer att måla upp en parodi av livet i dagens Kina, och ska släppas om cirka tre veckor.

Ai Weiwei

Inspirerad i fångenskapen

Inspirationen till att göra musik fick Ai Weiwei när han hölls fången på okänd plats i tre månader under 2011.

– När jag var frihetsberövad, bad vakterna mig ofta att sjunga låtar, men eftersom jag inte var bekant med musik så blev jag generad (...) Efter det tänkte jag: När jag kommer ut skulle jag vilja göra något musikrelaterat, säger Ai Weiwei enligt Reuters.

Ai Weiweis debutskiva heter ”Divina Commedia”, efter det kända eposet ”Den gudomliga komedin”, som skrevs av italienske Dante på tidigt 1300-tal. I titeln vill konstnären ge en blinking åt sina kinesiska fans, som kallar honom för gud.

Räknar inte med försäljning i Kina

Två av Ai Weiweis låtar handlar om den blinde människorättsaktivisten Chen Guangcheng, som flydde från sin husarrest förra året, och lämnade Kina för USA. Ai Weiwei behandlar också de kinesiska myndigheternas censur av internet.

Konstnären säger sig inte vara orolig för hur regimen ska reagera på hans skiva, men han har inga större förhoppningar på att den ska få nå butikerna i Kina. Han säger också att han redan har ett till, poppigare album på gång.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ai Weiwei

Mer i ämnet