Demontration utanför försvarets högkvarter i Sudans huvudstad Khartoum. Foto: Ashraf Shazly/AFP/TT

Al-Jazeeras redaktion stängs ned i Sudan

Uppdaterad
Publicerad

Den Qatar-baserade tv-kanalen Al-Jazeeras redaktion i Sudans huvudstad Khartoum har hastigt stängt efter att landets militärråd dragit in kanalens tillstånd. I ett uttalande kallar al-Jazeera den abrupta stängningen för en ”fullständig överträdelse av pressfriheten”.

För al-Jazeera innebär beslutet även att arbetstillstånd för så väl tv-kanalens korrenspondenter som övrig personal på den Khartoum-baserade redaktionen dras in, skriver The guardian.

”Kanalen ser detta som en attack på mediefriheten, professionell journalistik och den grundläggande rätten för människor att få ta del av vad som händer i Sudan”, skriver Al-Jazeera i vidare i uttalandet.

Nyinstiftat militärråd

Nedstängningen följer i sviterna av pågående pro-demokratiska protester utanför försvarets högkvarter i huvudstaden Khartoum. Demonstrationer som landets nyinstiftade militärråd menar hotar den nationella säkerheten.

Den förre presidenten Omar al-Bashir, som styrde Sudan med järnhand i 30 år, avsattes den 11 april i år. Därefter har ett militärråd nu tillfälligt tagit över styret av landet. Sedan protesterna i Sudan inleddes för nu drygt ett halv år sedan har tusentals demonstranter, aktivister och journalister har gripits.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.