Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kulturminister Amanda Lind (MP) berättar nu om det kritiserade inlägget. Foto: TT

Amanda Lind: Jag tar avstånd från det Kaplan gjorde

Uppdaterad
Publicerad

Valet av Miljöpartiets Amanda Lind som ny kulturminister har väckt livlig debatt, inte minst på grund av hennes uppmärksammade hyllning av den forne ministern Mehmet Kaplan. Nu svarar Lind på kritiken:
– Jag har varit tydlig med att jag tar avstånd från det han gjorde.

Debatten om kulturministerns omdöme fick sin start redan vid utnämningen, då Amanda Lind under söndagskvällen skrev ett inlägg på sociala medier där hon hyllade föregående regerings miljöpartistiska statsråd som ”hjältar och pionjärer” – inklusive den omstridde Mehmet Kaplan.

Inkluderingen av Kaplan väckte snabbt hård kritik från politiskt håll, och såväl Svenska kommittén mot antisemitism som Liberalernas partiledare Jan Björklund krävde ett avståndstagande under måndagen. Nu förklarar Amanda Lind tanken bakom det omstridda inlägget:

– Kaplan var del av ett inlägg där jag som partisekreterare tackade de tidigare gröna statsråden för våra första år i regeringen. Jag har varit tydlig med att jag tar avstånd från det han gjorde, och att jag tycker att det var rätt att han avgick. Det gör jag nu också, säger Amanda Lind till SVT.

Frågor om kulturengagemanget

Mehmet Kaplan avgick som bostadsminister 2016, efter att det framkommit att han haft olämpligt samröre med islamistiska och högerextrema organisationer. Att han nu inkluderades i en hyllning av Miljöpartiets tidigare statsråd väckte starka reaktioner, något man som kulturminister får räkna med, menar Lind.

– Man ska inte tacka ja till rollen som kulturminister om man inte är beredd på att det blir debatt, säger hon, och fortsätter:

– Kultur väcker känslor, alla ministerutnämningar väcker känslor. De som känner mig vet att jag är resultatinriktad, har jobbat med kulturfrågorna och ser fram emot att driva arbetet vidare med kultur-, demokrati- och idrottsfrågor.

Vid sidan om Kaplan-debatten har valet av Amanda Lind som kulturminister mötts av tvivel från flera kulturredaktörer. Svenska Dagbladets Lisa Irenius beskriver valet som illavarslande, och menar att Linds bakgrund inom kulturfrågor är för tunn och signalerar ett ointresse för kulturfrågor från regeringens sida.

Liknande tongångar har hörts från Dagens Nyheters, Aftonbladets och Göteborgs-Postens kulturchefer. Men Amanda Lind delar inte den beskrivningen av hennes insatser i kulturområdet:

– Jag har jobbat med kulturfrågor i Härnösand och i Västernorrland, både regionalt och lokalt. Som kulturnämndens ordförande och som kommunalråd med ansvar för de här frågorna. Jag har också genomdrivit flera konkreta reformer för kulturen i Västernorrland, säger hon till SVT.

Bättre villkor för kulturarbetare

Frågan är då vad Amanda Linds vision av kulturpolitiken består i? Kulturministern lyfter framför allt fram kulturutövarnas villkor och den regionala tillgången till kultur som hjärtefrågor. Hon vill förbättra kulturarbetarnas pensioner samt utveckla den så kallade samverkansmodellen.

– Kulturskaparnas villkor är ett viktigt område, där vi i Miljöpartiet gått till val på att göra stipendier pensionsgrundande. Men också tillgången till kulturen i hela landet: Oavsett vem du är och oavsett vilken bakgrund du har, så ska du självklart ha tillgång till kultur.

M/KD-budgeten innebär nedskärningar på drygt 200 miljoner kronor för kulturen. Vad har du för möjligheter att omförhandla det?

– Det kommer bli ett arbete för kommande budgetförhandlingar, och jag kommer kämpa för mer resurser till kulturen, säger Amanda Lind.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer