Jan Björklund riktar nu hård kritik mot Amanda Linds hyllning av den före detta bostadsministern Mehmet Kaplan. Foto: Stina Stjernkvist, TT

Jan Björklund: Amanda Lind måste ta avstånd från Kaplan

Uppdaterad
Publicerad

Kritiken mot nytillträdda kulturministern Amanda Linds hyllning till den före detta bostadsministern Mehmet Kaplan fortsätter. Nu menar Liberalernas partiledare Jan Björklund att Lind måste ta avstånd från Kaplans agerande i samband med att han avgick 2016.

Det var under söndagskvällen, timmarna innan Miljöpartiets Amanda Lind tillkännagavs som ny kulturminister, som hon publicerade en hyllning på Instagram till sitt partis tidigare statsråd, vilka Lind beskrev som ”hjältar och pionjärer”.

Men att kulturministern inkluderade den omstridde Mehmet Kaplan har väckt hård kritik under dagen. Flera politiker och ledarskribenter har kritiserat uttalandet, och Svenska kommittén mot antisemitism kräver ett avståndstagande. Nu säger även Liberalernas partiledare Jan Björklund att Amanda Lind måste förtydliga vad hon menar och ta avstånd från Kaplans agerande i samband med sin avgång.

– Kaplan fick avgå som minister därför att han hade haft samröre med ultranationalistiska och extremistiska organisationer. Det var mycket olämpligt, säger Jan Björklund till Kulturnyheterna.

– Det här är en mycket dålig start för Amanda Lind. Jag utgår ifrån att hon reder upp detta och tar avstånd från Kaplans agerande, för det var oacceptabelt.  

Förtydligandet räcker inte

Mehmet Kaplan avgick som minister 2016, efter att det uppdagats att han haft samröre med den högerextrema turkiska organisationen Grå Vargarna och den islamistiska organisationen Milli Görüs, samt att han jämfört Israels behandling av palestinier med Nazitysklands behandling av judar.

Amanda Lind har avböjt en intervju med Kulturnyheterna i frågan, men skriver ett förtydligande om anledningen till att hon lyfte fram Mehmet Kaplan i inlägget:

”Det jag ville säga i mitt inlägg var att Mehmet Kaplan var en del av att driva igenom grön politik under vår första mandatperiod i regering.”

Men det räcker inte, menar Jan Björklund:

– Amanda Lind får gärna hylla Kaplans miljöengagemang, men hon måste ta avstånd från Kaplans agerande när det gäller detta.

Inlägget ifråga var en hyllning till samtliga tidigare miljöpartistiska statsråd. Har det någon förmildrande betydelse här?

– Nej det har det inte. Kaplan hade relationer och samröre med islamistiska organisationer, och därför fick han avgå. Att nu hylla Kaplans omdöme – det är ett bristande omdöme från den nya kulturministerns sida.

– Hon kommer att behöva förtydliga och förklara detta, och ta tydligt avstånd från Kaplans agerande. Det är vad som krävs nu, säger Jan Björklund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.