”Redan färdiga produktioner har plockats bort från HBO Max: serier som Lust (vänster), Gösta och Björnstad (höger)”. Foto: Robert Eldrim/Calle Sjölin/HBO Max

Analys: ”Så påverkas vi av de nya sammanslagningarna”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Branschanalytikerna har sett det komma: nya guldgrävare har svårare att ta plats i strömningsbranschen. Istället kommer vi att få se allt fler sammanslagningar mellan de stora drakarna, skriver Kulturnyheternas Kim Veerabuthroo Nordberg.

Kim Veerabuthroo Nordberg

Kritiker

Den nya supertjänsten är alltså en sammanslagning mellan Discovery+ och HBO Max. Men det kommer att dröja innan vi kan se den här i Sverige. Nästa sommar lanseras den i USA, och året därpå i Europa.  

Innan dess kommer vi vad det verkar hinna se en annan supertjänst – Skyshowtime,  en sammanslagning mellan ViacomCBS och Comcast, med titlar från bland andra Paramount+, Universal Pictures och Peacock, och som ska finnas i klickbar form under hösten 2022.  

Även om det är ett tag kvar påverkar sammanslagningen oss redan idag.

Flera produktioner stoppade

Många har kanske läst om hur HBO-filmen Batgirl hamnade i papperskorgen innan den hunnit ha premiär – enligt vissa bedömare av krassa skatteskäl.  

Bolagets vd David Zaslav har nämligen lovat att spara tre miljarder dollar – och förutom Batgirl har han också stoppat lokala produktioner i en rad länder, bland annat här i Sverige.  

Inte nog med det. Redan färdiga produktioner har plockats bort från HBO Max: serier som Lust, Gösta och Björnstad. Detta drygt ett år efter att HBO Max lanserades, bland annat med ambitionen att öka antalet skandinaviska produktioner.

Fortfarande ung bransch

Den nya tjänsten – som ännu inte har något namn – planeras komma i två versioner: en prenumerationsbaserad och en reklamfinansierad. Så den som har råd att köpa sig fri från reklam kan göra det och den som föredrar den billigare variant kan göra det.  

Samma trend ser vi hos Disney+ och Netflix.  

Resultatet torde bli något färre strömningstjänster om ett par år, men desto fler sätt att betala för dem.  

Strömningsbranschen är fortfarande ung och prövar sig fram. Men en sak är klar: när det mullrar borta i USA påverkas vi även här hemma i Sverige. 

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.