Författaren Anna Wahlgren med fyra av sina barn. Foto: Bo-Aje Mellin/SVT

Anna Wahlgrens känslosamma inlägg efter Sara Danius bortgång

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen kom beskedet att Sara Danius avlidit efter en tids sjukdom.

”Med all rätt strös lovorden över min äldsta dotter Sara”, skriver hennes mamma Anna Wahlgren i ett inlägg på Facebook.

Sara Danius, mest känd som Svenska Akademiens första kvinnliga ständiga sekreterare, blev 57 år. I ett inlägg på Facebook skriver hennes mamma, författaren Anna Wahgren, och tackar för deltagandet och medkänslan efter att hennes dotter gått bort.

”Bröstcancern spred sig obevekligen. Vi visste alla det senastehalvåret att utgången bara kunde bli en”, skriver hon i det känslosamma inlägget.

Sara Danius 1962-2019

”Under hela sitt makalösa arbete för och representation av SvenskaAkademien sedan hon blev invald som ledamot och senare som ständigsekreterare och frontfigur för densamma, undergick hon en myckettät, krävande, utmattande och tidvis olidlig behandling. Av detvisade hon ingenting utåt”, skriver Anna Wahlgren.

Tackar för medkänsla

Hon tackar alla som visat sitt stöd och sin medkänsla, sjukhuset där dottern vårdats och avslutar inlägget med att tacka Sara Danius syskon.

”Jag vill tacka också och inte minst de nu sex systrarna och denende brodern för deras ovärderliga sammanhållning kring Sara, ochmig, denna svåra tid av vanmakt, hopp och förtvivlan – men aldrigsviktande kärlek och livsglädje.”

Anna Wahlgren gjorde succé när hon 1983 släppte Barnaboken, som handlar om barnuppfostran, och hennes råd har använts av generationer av föräldrar. Men hennes metoder har också mött skarp kritik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sara Danius 1962-2019

Mer i ämnet