Kevni Zulal, enhetschef för Arbetsförmedlingen Kultur Media Syd. Foto: Arbetsförmedlingen/Lars Pehrson/SvD/TT

Inskrivna kulturarbetare på Arbetsförmedlingen ökar med flera hundra procent

Uppdaterad
Publicerad

Antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen kultur media har ökat kraftigt de senaste två veckorna. Det visar färska siffror från myndigheten som Kulturnyheterna har tagit del av.

– Vi hade runt 160 inskrivningar under samma period förra året, nu har vi nästan 700, säger Kevni Zulal, enhetschef för Arbetsförmedlingen Kultur media, till Kulturnyheterna.

Coronaviruset slår hårt mot Sveriges kulturaktörer. Regeringens mötesrestriktioner på folksamlingar på max 500 personer gör att evenemang och spelningar ställs in, och att många kulturskapare står utan jobb.

De senaste två veckorna har trycket ökat på Arbetsförmedlingen kultur media då antalet inskrivningar ökar kraftigt jämfört med samma period 2019.

Coronaviruset och kulturen

– De effekter av coronaviruset som syns väldigt tydligt är att inskrivningarna i dagsläget är cirka tre till fem gånger fler än vad det normalt brukar vara hos oss. Mars och april brukar vara lugna månader. Vi tror att det kommer fortsätta på samma sätt de kommande veckorna, säger Kevni Zulal, enhetschef för Arbetsförmedlingen kultur media, till Kulturnyheterna.

”Vi rustar oss”

De arbetslösa som skriver in sig nu kommer från områdena Ord och media, Bild och form och Scen och ton. Drygt 60 procent kommer från Scen och ton-området, som skådespelare och filmarbetare, berättar Kevni Zulal.

– Som arbetssökande får man vara beredd på att ta jobb utanför kultursektorn, till exempel inom vården som är i stort behov av folk nu.

Om många inte har rätt till a-kassa och det finns få jobb att förmedla inom kultursektorn just nu, vad kan AF kultur media bistå med?

Man kan till exempel få stöd och coachning inom jobbsökeri och matchning. Det är inte vi som säkerställer individers ekonomiska inkomst, mer än att vi kan erbjuda vissa insaterser genererar aktivitetsstöd.

Nytt krispaket presenterades

Under flera år har organisationer som Klys och Journalistförbundet larmat om att många kulturarbetare, som är egenföretagare eller så kallade kombinatörer, hamnar utanför de sociala trygghetssystemen.

De regler som gäller i dag är att om du är egenföretagare så måste lägga ner ditt företag för att ha rätt till a-kassa. Vill du sedan starta upp företaget igen måste det ligga vilande i fem år innan du kan få a-kassa.

Under onsdagen presenterade finansminister Magdalena Andersson (S) ett krispaket riktat till Sveriges företagare, där man bland annat föreslog att företag som läggs vilande vid arbetslöshet undantas från regeln om att företag bara får läggas vilande en gång under fem år.

Kevni Zulal ser ett behov av att göra fler förändringar i reglerna.

– Vi går mot en gigekonomi som går i samklang med hur kulturarbetsmarknaden fungerar. Det är viktigt att a-kassereglerna följer med i den utvecklingen. I dag är det inte så fullt ut, säger Kevni Zulal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset och kulturen

Mer i ämnet