Bland annat Tusses och Dotters finalbidrag ligger i sin helhet på den ryska sajten. Foto: Stina Stjernkvist, SVT/Skärmdump

Årets final-bidrag läckta på rysk sajt – igen

Uppdaterad
Publicerad

Det blev full kalabalik inför Melodifestivalens första deltävling. Dagen före premiären fanns redan samtliga av den veckans bidrag publicerade på en rysk sajt. Nu visar det sig att hela tävlingen har fortsatt publiceras på sajten – vecka efter vecka.

Melodifestivalens regler är strikta. Ett finalbidrag får inte spelas upp eller publiceras igen förrän efter den fjärde deltävlingen.

Först på lördag kväll den här veckan så kommer du alltså att kunna lyssna på Tusse, Dotter och de andra finalisterna igen.

Melodifestivalen 2021

Tusentals har sett finalisterna

Men på den ryska sajten VK, som brukar beskrivas som Rysslands Facebook, finns redan allting. Varenda deltävling finns publicerad i sin helhet. Och även flera bidrag ligger där – låt för låt.

Bidragen och deltävlingarna är publicerade av en rad olika konton på sajten. Och enligt statistiken har tv-klippen tusentals visningar och har alltså setts helt emot reglerna.

Blev av med ackreditering

Den första läckan gjordes av en rysk sajt som hade blivit ackrediterade till Melodifestivalen. De hade då samma möjlighet att förhandstitta på repetitionerna som alla journalister som bevakar tävlingen. Repetitionerna hade de sedan laddat ner och lagt upp som ljudklipp på VK. Den sajten blev snabbt av med sin ackreditering.

Men nu ser det ut att vara andra personer som har fortsatt publicera bidragen på sajten vecka efter vecka.

Tävlingsproducenten: ”Vi har rapporterat”

Melodifestival-produktionen blir först överraskade när SVT Nyheter ställer frågor om publiceringarna. Däremot ska det, precis som med den första läckan, inte påverka tävlingen, menar tävlingsproducenten Karin Gunnarson.

”Vi har rapporterat uppladdningarna av det upphovsrättsskyddade materialet. Då det ej är upphovsmän eller ett skivbolag som ligger bakom publiceringen kommer det ej att påverka tävlingen”, skriver hon i ett mejl till SVT Nyheter. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2021

Mer i ämnet